Ascultă Radio România Constanța Live

Managerul unui lanț de restaurante din Constanța, despre presupusa impozitare zero pe salariul minim: “Așteptam cu nerăbdare această veste, dacă este adevărată”

Managerul unui lanț de restaurante din Constanța, despre presupusa impozitare zero pe salariul minim: “Așteptam cu nerăbdare această veste, dacă este adevărată”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 august 2021, 10:55

Statul român ar putea renunța, de anul viitor, la impozitarea salariului minim pe economie, este declarația ministrului Economiei, care a dat o nouă speranță investitorilor din domeniul ospitalității.

După izbucnirea pandemiei, mulți dintre ei au dat faliment, în timp ce alții au pierdut angajați. Ioan Picu este managerul unui lanț de restaurante și administrator al unei plaje din Constanța, unde vara lucrează 80 de oameni.

Ioan Picu: “Așteptam cu nerăbdare această veste (n.r. renunțarea la impozitarea salariului minim pe economie). Dacă este adevărată, nu poate decât să ne bucure.”

R: Criza provocată de pandemie a dus la scăderea numărului de angajați cu aproape 40%, arată cifrele oficiale. Câți angajați ați pierdut din cauza pandemiei?

Ioan Picu: “La noi este un caz aparte, pentru că am decis ca în pandemie să ne extindem afacerile. Chiar am deschis trei locații până acum, din martie anul trecut. Am ales să nu stăm safe acasă, ci să riscăm și să deschidem cât mai multe locații.”

R: V-ați bazat totuși pe ceva, a crescut consumul de mâncare, de comenzi?

Ioan Picu: “Da, momentul a fost bun, pentru că primul restaurant deschis a fost fix de delivery. L-am deschis în martie anul trecut, cu ajutorul programului Start Up Nation. A început foarte bine, iar, ulterior, pentru că am avut cereri din toate zonele orașului și, neputând acoperi logistic, cu transportul, am decis să mai deschidem o locație și în partea opusă a orașului.”

R: După deschiderea celorlalte restaurante, cu cât a crescut cifra de afaceri?

Ioan Picu: “Cifra de afaceri nu este egală cu profitul. Cifra de afaceri este mare, este în regulă, muncim, avem volum, dar profitul nu există deocamdată, pentru că încă avem lacune în business. Partea de livrare este una care pare ușoară, dar este foarte complicată. Sunt foarte multe costuri în plus. Dacă lucrezi cu platformele speciale de delivery, au niște comisioane care sunt foarte mari și profitul, practic, în cazul nostru, nu există deocamdată.”

R: Îmi este cunoscut faptul că aveți zile, în care, pur și simplu opriți livrarea de mâncare, pentru a putea onora comenzile de pe plajă sau din restaurante.

Ioan Picu: “Da, vara este scurtă și bună. Două din restaurante sunt aproape de plajă și ne propunem ca să servim în primul rând clienții noștri, comunitatea noastră să fie mulțumită și de asta oprim platformele, ca să ne ținem clienții noștri mai aproape.”

R: Mi s-a întâmplat să comand ceva și, după două ore, să primesc răspunsul că s-a închis și că nu mai pot onora comanda. Mă gândesc și la alți oamenii care au pățit la fel ca mine. Este normal?

Ioan Picu: “E complicat. Pare simplu de acasă să intri pe aplicație, să dai comandă și să-ți vină mâncarea în cel mai scurt timp, dar, în spate, mecanica este puțin mai complicată. Se lucrează foarte mult cu oameni, pe parte de bucătărie, dar pe parte de transport, în primul rând, este foarte complicat, traficul după pandemie…. În pandemie a fost foarte ok, era gol orașul. Ei, după ce au început școlile și munca oamenilor la birouri, timpii de livrare s-au triplat.”

R: Cum vă raportați la cifra de afaceri obținută în această vară, față de anul trecut?

Ioan Picu: “Per total, după cum v-am spus, noi suntem în extindere, deci cifra a crescut. Profitul, în schimb, nu este același, profitul a scăzut, pentru că au crescut cheltuielile. Majoritatea cheltuielilor au crescut, de la consumabile, la materie primă, la salarii, iar prețurile nu le-am crescut, pentru că ne-am dorit ca oamenii să fie mulțumiți și să rămânem în piață.”

R: Ce părere aveți despre propunerea HORA de introducere a unui impozit de 10% pe bacşişul colectat prin plata cu cardul?

Ioan Picu: “Am călătorit prin țări străine, am văzut majoritatea cazurilor, am văzut și bacșiș pus pe notă, și bacșiș separat și apoi adăugat pe card. Dacă se impozitează, clar, statul are de câștigat. Acum, majoritatea persoanelor nu prea mai au numerar, iar pentru ospătari ar fi un avantaj, pentru că ar face și ei bani, și statul. Cred că ar fi ok.”

R: Se consideră că proiectul zero taxe pe salariul minim va duce și la creşterea salariilor celor din domeniul ospitalităţii şi la atragerea de forţă de muncă din diaspora. Care este salariul unui bucătar în restaurantele pe care le dețineți?

Ioan Picu: “Un bucătar depinde de sezon. Vara, în plin sezon, pe litoral, de exemplu, vorbesc de un pizzer, el poate ajunge la 8.000 de lei – numai salariul și un bucătar normal, de restaurant, se poate duce în 10.000 de lei salariul. Dacă vorbim de restul anului, sub 5.000 de lei nu cred că ia nimeni.”

R: Și un ospătar?

Ioan Picu: “Dacă vorbim de cazul nostru, ospătarii au de la 2.000 de ei în sus, fără bacșiș. Cu bacșiș ajung și la 1.000 de euro pe lună.”

R: Cum stați la capitolul forță de muncă, ați găsit ușor angajați pentru această vară?

Ioan Picu: “Povestea noastră este una fericită, pentru că lucrăm cu comunitatea din oraș, aici suntem practic ca o familie. Prieteni de-ai noștri își trimit copiii să muncească la noi, prietenii din cartier își aduc alți prieteni. Până acum, de 9 ani de zile, nu am avut nicio problemă. În schimb, anul acesta întâmpinăm probleme pe partea de plajă, chiar astăzi mi-am luat de la patru din ei. Poate că pandemia nu le-a priit acasă și s-au obișnuit cu statul degeaba.”

R: În calitate de manager, de ce credeți că ar avea nevoie în acest moment industria HoReCa, pentru a se pune pe picioare?

Ioan Picu: “Nu are nevoie de nimic să se pună pe picioare, pentru că acum, practic, s-a cernut sita. Au rămas în piață numai oameni serioși, pentru că, da, deși pare ciudat, cu cât muncești mai mult, cu atât te diferențiezi de cel din stânga sau din dreapta ta și ți-e mai ușor să te dezvolți.”

Redactor – Cristina Ghelasie

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
Actualitate duminică, 24 august 2025, 14:26

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței

Duminică, 24 august, Ucraina celebrează Ziua Independenţei, proclamată în 1991, cu câteva zile înaintea Republicii Moldova. La vremea...

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:20

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate

Aproximativ 50.000 de persoane au participat, sâmbătă seara, la primele concerte oferite în cadrul Festivalului Enisala – Unitate la...

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:01

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului

Fenomenul de „upwelling” a dus, din nou, la o răcire bruscă a apei mării pe întreg litoralul, astfel că temperatura a scăzut de la...

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:51

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”

Uniunea Elevilor Reprezentanţi critică modul în care se vor acorda bursele începând cu anul şcolar 2025-2026. Reprezentanții UER îi...

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:46

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei

ANM a emis o avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului, valabilă pentru intervalul 24 august, ora 10.00 – 24 august, ora 20.00....

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei
Actualitate duminică, 24 august 2025, 09:50

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante

A doua seară a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia a adus recitaluri ale unor artiști cunoscuți și îndrăgiți ai scenei românești....

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante
Actualitate duminică, 24 august 2025, 08:14

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs duminică, la ora 7.15, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de...

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață
Actualitate sâmbătă, 23 august 2025, 16:00

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei

Cunoaștem astăzi, un loc de poveste cu floră și faună deosebite, cu multe grote și stânci bătrâne, dar și încărcat de sfințenie,...

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei