Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANȚA: Inspectorii DSVSA au început controalele la terase. Ce au descoperit și ce recomandări au pentru clienți și agenții economici

CONSTANȚA: Inspectorii DSVSA au început controalele la terase. Ce au descoperit și ce recomandări au pentru clienți și agenții economici

Publicat de Doina Sirbu, 3 iunie 2020, 11:38

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța au început controalele la terasele sau spațiile din exterior ale unităților de alimentație publică, pentru verificarea și consilierea agenților economici.

Ce au descoperit, am aflat de la Simona Basalic, director executiv al DSV Constanța.

Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte, în primul rând, clienții teraselor?  

Simona Basalic – La intrarea într-o terasă se va face un triaj observațional al clienților, acesta însemnând că cei care au semne vizibile de infecție respiratorie nu li se va fi permisă intrarea pe terasă. Clienții se pot dezinfecta cu substanțele dezinfectante puse la dispoziție de către agenții economici, prin dispozitivele instalate la intrarea pe terasă. Va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie la personalul de servire. Vor trebui să respecte o distanță de 1,5 metri între persoane. Excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu, iar ocuparea locurilor la terasă se poate face cu o rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrările în unitate să să se faciliteze ancheta epidemiologică, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire, între clienții localului.

Care sunt normele de care trebuie să țină cont agenții economici care desfășoară acest tip de activități, de alimentație publică, care s-au dechis de luni?

Simona Basalic – În primul rând, aceștia trebuie să își efectueze un plan de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19, care să cuprindă măsurile prezentei norme și o evaluare completă a riscurilor pentru toate domeniile de lucru, precum și desemnarea unei persoane pentru implementarea acestui plan. Vor monitoriza permanent starea de sănătate a personalului lucrător și va interzice accesul în unitatea de alimentație publică a persoanelor care prezintă simptome respiratorii specifice unei boli pulmonare sau unor semne specifice altor boli transmisibile. Vor avea un registru cu evidență pentru rezervarea clienților, astfel încât să evite apariția unui caz de îmbolnăvire cu COVID în rândul clienților. Vor păstra o distanțare fizică în rândul angajaților, vor asigura supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor, prin încheierea de către medicul de Medicina Muncii, a fișelor de aptitudini pentru personalul lucrător și interzicerea  manipulării alimentelor de către persoane care nu dețin aceste documente. Vor instrui personalul lucrător cu privire la măsurile generale de igienă de la nivelul unităților de alimentație publică, inclusiv asupra măsurilor suplimentare în ceea ce privește prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV2, vor asigura dispozitive și produse biocide, avizate de Comisia Națională pentru produse biocide, necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător, a spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate, vor verifica stocurile de alimente, materiile prime existente în unitate și personalului lucrător, a spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate, vor verifica stocurile de alimente, materiile prime existente în unitate și eliminarea celor care au data limită de consum depășită, pentru a preîntâmpina apariția unor cazuri de toxiinfecție alimentară. La servirea mesei, personalul va purta mască și mănuși, va curăța și dezinfecta cu substanțe biocide avizate toate spațiile și suprafețele unde au acces clienții, precum și ustensilele utilizate în timpul servirii mesei. Vor asigura o protecție alimentară suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete, situate în spațiile de servire și consum. Se vor asigura că se efectuează dezinfecția meselor după fiecare client cu produse biocide, care necesită un timp minim de contact avizate de către Comisia Națională pentru produse biocide și vor utiliza semnalizări verticale pentru a direcționa clienții terasei pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulația pe terasă, menținând în același timp, o distanță de 2 metri.

Aveți suficient personal pentru efectuarea acestor acțiuni de control?

Simona Basalic – Avem inspector angajați în cadrul DSVSA Constanța, repartizați pe zone de control și care asigură supravegherea unităților de alimentație publică pe întreg județul. Personal avem suficient.

Ați început controalele, luni, pe 1 iunie! Spuneți-mi care au fost rezultatele după prima zi?

Simona Basalic – Nu, nu am început pe 1 iunie, dat fiind faptul că noi ne aflăm în stare de alertă, am demarat la nivel național, controale, la unitățile din domeniul alimentar, pe baza unui plan anual și planificat. Aceste controale au fost realizate premergător reluării activității unităților, în data de 20 mai, conform planului nostru de control, privind consilierea și îndrumarea agenților economici cu privire la normele stabilite în prezentul ordin. Putem să spunem că agenții economici au fost direct interesați de măsurile pe care ar trebui să le implementeze privind evitarea răspândirii virusului SARS-CoV2 și au însușit o mare parte din cerințe și s-au conformat, în mare parte, respectând prevederile acestui ordin, asigurând astfel, măsuri de protecție atât pentru personalul angajat, cât și pentru potențialii clienți.

În afară de aceste ordine, aveți și niște sfaturi pe care vreți să le dați clienților și apoi agenților economici?

Simona Basalic – Am putea să le recomandăm să respecte măsurile de distanțare, precum să măsurile de protecție împotriva răspândirii viruslui SARS-CoV2, să aibă încreder4e că pot să iasă în siguranță la terase, că nu se expun vreunui pericol, pentru că noi asigurăm, ca instituție, verificăm și consiliem, îndrumăm agenții economici, prin verificarea normelor specifice pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar în cazul în care se constată abateri de la lege, bineînțeles că vor fi și sancțiuni care pot să meargă până la suspendarea activității.

Realizator – Mircea Taiss / Foto – unsplash.com

 

 

 

 

apa, robinet, avarie RAJA - foto - pexels
Actualitate joi, 15 mai 2025, 12:15

RAJA înregistrează o avarie. Ce zone din Constanța sunt afectate

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta magistrală Firul 3 Cișmea, cu diametrul de 800 mm, de pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul...

RAJA înregistrează o avarie. Ce zone din Constanța sunt afectate
Astăzi se împlinesc 65 de ani de la inaugurarea Gării CFR Constanța
Actualitate joi, 15 mai 2025, 11:54

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la inaugurarea Gării CFR Constanța

Pe 15 mai 2025 se împlinesc 65 de ani de la inaugurarea Gării CFR Constanța. Pentru clădirea de călători din Constanța, au fost folosite...

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la inaugurarea Gării CFR Constanța
Jandarmul Sorin Andrici va da startul mâine la competiția sportivă The Last Survivor from Romania – Backyard Ultra Tulcea
Actualitate joi, 15 mai 2025, 11:11

Jandarmul Sorin Andrici va da startul mâine la competiția sportivă The Last Survivor from Romania – Backyard Ultra Tulcea

Mâine, 16 mai 2025, începând cu ora 18.00, în zona Lacului Ciuperca din municipiul Tulcea, se va da startul ultramaratonului The Last Survivor...

Jandarmul Sorin Andrici va da startul mâine la competiția sportivă The Last Survivor from Romania – Backyard Ultra Tulcea
Universitatea Ovidius, UOC - foto - Silvia Pascale
Actualitate joi, 15 mai 2025, 11:09

Sesiune de comunicări științifice pentru studenții Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, la Universitatea Ovidius din Constanța

Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), organizează vineri, 16...

Sesiune de comunicări științifice pentru studenții Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, la Universitatea Ovidius din Constanța
Actualitate joi, 15 mai 2025, 10:45

Consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2% în primul trimestru din 2025

Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele trei luni ale anului în curs cu 5,7%, respectiv cu 0,3%, față...

Consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2% în primul trimestru din 2025
Actualitate joi, 15 mai 2025, 09:46

15 mai – Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată...

15 mai – Ziua internațională a familiei (ONU)
Actualitate joi, 15 mai 2025, 09:36

Municipiul Tulcea intră într-o nouă etapă de transformare urbană. A fost lansat concursul internațional de soluții pentru regenerarea zonei centrale a orașului

A fost lansat Concursul Internațional de Soluții „Regenerarea urbană a Zonei centrale a municipiului Tulcea”, un demers organizat de Ordinul...

Municipiul Tulcea intră într-o nouă etapă de transformare urbană. A fost lansat concursul internațional de soluții pentru regenerarea zonei centrale a orașului
Actualitate joi, 15 mai 2025, 09:24

Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru din acest an

Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar față de același trimestru din anul 2024...

Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru din acest an