Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANȚA: Navele comerciale venite din zone de risc epidemiologic intră în carantină în rada portuară

CONSTANȚA: Navele comerciale venite din zone de risc epidemiologic intră în carantină în rada portuară

Publicat de Doina Sirbu, 12 martie 2020, 15:38

Autoritatea Navală Română (ANR) a anunţat, joi, că navele comerciale sosite din porturi din zonele de risc epidemiologic cu COVID-19, roşii şi galbene, rămân în carantină în rada exterioară a portului până la împlinirea celor 14 zile de la părăsirea teritoriilor respective sau de la îmbarcarea marinarilor din zonele de risc.

Potrivit sursei citate, în urma creşterii riscului de extindere a epidemiei COVID-19, au fost dispuse mai multe măsuri de reducere a riscurilor de îmbolnăvire, în activităţile de operare portuară a navelor comerciale.

„Astfel, toate navele care vin din zonele de risc roşii sau galbene vor fi considerate în carantină, în rada portului, până la împlinirea celor 14 zile de la părăsirea teritoriilor respective sau de la îmbarcarea unor membri de echipaj care vin din zonele de risc şi vor fi limitate la maximum contactele cu potenţial de infectare dintre echipaje şi autorităţile portuare, piloţi, agenţi, operatori portuari, etc”, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

ANR mai precizează că, în perioada de carantină, de două ori pe zi va fi monitorizată temperatura corporală a întregului echipaj, la bordul navei, iar rezultatele şi orice modificare a stării de sănătate vor fi comunicate prin intermediul agentului către Cabinetul Medico-Sanitar de Frontieră (CMFS).

„Dacă pe perioada monitorizării vor apărea cazuri de îmbolnăvire, persoanele suspecte vor fi debarcate la radă, în vederea aplicării metodologiei specifice şi după expirarea perioadei de carantină, odată cu acostarea navei la dană, se va face o evaluare finală a stării de sănatate, inclusiv termometrizare, de către personalul CMSF, după care se va putea acorda avizul de Liberă Practică, pentru navă şi echipaj”, se arată în documentul transmis de ANR.

Decizia ANR de instituire a carantinei în rada exterioară a portului este motivată de perspectiva depăşirii în scurt timp a capacităţii de acostare la danele din porturi, din cauza numărului mare de nave care sosesc din zonele de risc şi a perioadelor relativ îndelungate de izolare.

Listele cu zonele de risc roşii şi galbene stabilite de autorităţi, pe plan mondial, sunt publicate pe site-ul CNSCBT (Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile).

Sursă – AGERPRES / Foto – arhivă

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale