Ascultă Radio România Constanța Live

Jamie Oliver: Zahărul poate distruge vieţi şi ar trebui impozitat la fel ca tutunul

Jamie Oliver: Zahărul poate distruge vieţi şi ar trebui impozitat la fel ca tutunul

Publicat de Bogdan Comșa, 4 ianuarie 2015, 20:18

Maestrul bucătar Jamie Oliver spune că zahărul este foarte dăunător pentru sănătatea oamenilor, numindu-l „următorul tutun”, motiv pentru care ar trebui impozitat la fel ca acesta din urmă, informează Mediafax.

Alimentele pe bază de zahăr pot provoca o criză de sănătate asemănătoare cu cea cauzată de fumat, astfel că ar trebui taxate în acelaşi mod ca tutunul, consideră Jamie Oliver.

Maestrul bucătar mai spune că zahărul este „fără îndoială următorul rău”. „Zahărul este, sigur, următorul rău. Este, fără îndoială, următorul tutun, iar industria ar trebui să fie speriată. Şi ar trebui taxat la fel ca tutunul şi ca orice altceva care poate distruge vieţi”, a declarat Jamie Oliver, pentru publicaţia britanică Daily Mail.

De asemenea, Jamie Oliver precizează că este de acord cu decizia luată de Franţa de a impune o taxă pentru băuturile dulci şi consideră că şi Marea Britanie ar trebui să urmeze acest exemplu.

Potrivit unor estimări, britanicii consumă, în medie, 238 de linguriţe de zahăr în fiecare săptămână, de multe ori, fără să conştietizeze că alimentele procesate sunt atât de îndulcite. O treime dintre copiii britanici şi două treimi dintre adulţi sunt obezi sau supraponderali, iar numărul persoanelor care suferă de diabet s-a dublat în ultimele două decenii.

Maestrul bucătar britanic Jamie Oliver, în vârstă de 39 de ani, a început să gătească în localul părinţilor săi, The Cricketers, din Clavering, Essex, la vârsta de opt ani şi foarte repede a făcut o pasiune pentru gătit, care nu l-a părăsit în perioada instruirii de la restaurantele Neal Street şi River Cafe.

În 2002, el a deschis restaurantul Fifteen în Londra şi fundaţia de caritate asociată, The Fifteen Foundation, care continuă să instruiască persoane tinere dezavantajate pentru a deveni bucătari-şef. În momentul de faţă, mai sunt încă trei restaurante Fifteen în lume, la Cornwall, Amsterdam şi Melbourne, de curând Jamie deschizând şi un lanţ de restaurante centrale în Regatul Unit, care se numesc Jamie’s Italian.

Restaurantele lui Jamie Oliver s-au înmulţit în ultimii ani, pe măsură ce renumitul maestru bucătar s-a folosit de celebritatea sa pentru a promova campanii ce militează pentru o mai bună alimentaţie a elevilor în şcoli şi pentru angajarea tinerilor în industria alimentară.

Chestiunile ecologice au ocupat un loc proeminent printre interesele sale. Cartea lui de reţete culinare de criză, care îi învaţă pe cititori cum să evite să irosească alimentele, a fost promovată de campania Love Food Hate Waste, finanţată din fonduri guvernamentale, iar restaurantele sale îşi afirmă cu tărie angajamentul faţă de cauza reciclării.

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 16:34

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în spatele gratiilor, în urma deciziei luate vineri, 24 octombrie, de magistrații Curții...

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv
AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:56

AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica

După mai bine de 1500 de ani, timp în care a stat neatinsă, ca într-o capsulă a timpului, cetatea romano-bizantină Sucidava Moesica, din comuna...

AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica
DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:44

DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi

Pentru turismul românesc în ansamblu, sezonul estival 2025 a fost unul dificil, marcat de schimbări și fluctuații. Turismul nord dobrogean nu...

DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi
În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:36

În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie

În fiecare toamnă, cerul Deltei Dunării se umple de aripi. Zeci de mii de zburătoare pornesc spre sud, urmând rute ancestrale care le poartă...

În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 14:51

FOTO / VIDEO: Elevii de la Școala nr. 7 nu au mers la cursuri din cauza lucrărilor de reabilitare. Părinții spun că situația este alta

Copiii la Școala nr. 7 din Constanța nu au mers astăzi, la cursuri și au rămas acasă din cauza condițiilor din unitatea de învățământ,...

FOTO / VIDEO: Elevii de la Școala nr. 7 nu au mers la cursuri din cauza lucrărilor de reabilitare. Părinții spun că situația este alta
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 14:02

CONSTANȚA: Conferința științifică națională a profesiilor juridice a avut loc la Universitatea “Ovidius”

Noile tehnologii digitale sunt o prezență constantă în viața noastră, în mai toate domeniile. De aceea nu este lipsit de interes să se...

CONSTANȚA: Conferința științifică națională a profesiilor juridice a avut loc la Universitatea “Ovidius”
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 13:38

Acțiuni de combatere a braconajului piscicol în perimetrul RBDD

Săptămâna aceasta, echipele de inspectori ecologi din cadrul Serviciilor de Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologică ale ARBDD au...

Acțiuni de combatere a braconajului piscicol în perimetrul RBDD
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 13:32

Universitatea „Ovidius” din Constanța produce și consumă energie verde

Începând din această săptămână, Universitatea “Ovidius” din Constanța (UOC) produce și consumă energie verde din toate cele trei...

Universitatea „Ovidius” din Constanța produce și consumă energie verde