Ascultă Radio România Constanța Live

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pâine, potroace de curcan, morun și nisetru

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pâine, potroace de curcan, morun și nisetru

Publicat de Bogdan Comșa, 3 ianuarie 2015, 20:59

În această săptămână vă propunem ”Pâine pentru Anul Nou”, ”Potroace de curcan sau gâscă” și ”Morun și nisetru” rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Pâine
Ia patru kilograme și 800 grame de făină, pune-le într’o copaie (covată) la căldură și fă plămădeala în modul următor: moaie drojdie de casă cu apă caldă, strecoar-o, vântur-o, plămădește-o cu 1200 grame din făina de mai sus, amestec-o, acoper-o pe deasupra cu puțină făină și pune-o să dospească.

Ia 1200 grame de unt clocotit și lămurit, opărește cu el cealaltă cantitate de 1200 grame de făină și freac-o în palme, până când se preface iar în făină; toarnă după aceasta peste ea plămădeala de mai sus, amestec-o iar, pune-i sarea necesară, 1200 grame de lapte cald, 25 ouă bătute bine cu 600 grame de zahăr (cine vrea mai dulce, să pună zahăr mai mult), un păhărel de rom, coaja rasă dela o lămâe și 30 de grame de apă de flori, frământă bine toate acestea timp de două ore, învelește apoi aluatul acesta cu un șervet cald și cu o blană și lasă-l să dospească din nou și să crească.

După ce aluatul va crește bine, pune-l pe o masă uscată, adună-l și lățește-l în forma unei lipii; apoi ia o sinie unsă cu unt, pune aluatul pe ea ca să se mai ridice, pune din distanță în distanță câte un sorț (bilete de plăcintă) și câte un ban; unge-l cu ou pe deasupra, presară-l cu susan și dă-l la cuptor. Când această pâine e coaptă, se scoate și se pune pe o masă, se taie felii de persoana cea mai venerabilă și se dă câte o felie fiecărui membru din familie.

paine

Potroace de curcan sau gâscă

Ia aripile, ficații, pipotele, picioarele și șoldurile unui curcan sau ale unei gâști, taie-le în bucăți potrivite, pregătește borș cu ceapă tocată mărunt, foi de leuștean, cu o bucățică mică de pătrunjel și o bucățică de coajă de lămâie.
Pune borșul să fearbă cu toate acestea vreo două clocote, ia spuma, pune bucățelele în el să fearbă (dacă vrei îl bați cu ou și cu smântână), și dă-l la masă simplu cu grăsimea lui naturală. Tot în modul acesta poți prepara și borșul de clapon.

potroace

Morun și nisetru

Taie nisetru și morun în bucăți, lasă-le să stea vreo două ore în puțin untdelemn, sare, piper, foi de dafin pisate, ceapă mare tăiată rotund, pune-le într’o frigare de lemn, învârtește-le iute la foc și unge-le bine cu o pană cu untdelemnul în care a stat. Când sunt fripte, dă-le iute la masă, fără sos sau cu următorul sos. Ia o farfurie pregătită cu zeama strecurată dela 10 lămâi, sare, piper, vreo 10 boabe de ienibahar, felii de lămâe curățate de coaja galbenă și tăiate în opt bucățele, 150 de grame de untdelemn bun, vreo patru foi întregi de dafin și puțin pătrunjel tocat mărunt.

morun

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 16:34

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în spatele gratiilor, în urma deciziei luate vineri, 24 octombrie, de magistrații Curții...

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv
AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:56

AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica

După mai bine de 1500 de ani, timp în care a stat neatinsă, ca într-o capsulă a timpului, cetatea romano-bizantină Sucidava Moesica, din comuna...

AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica
DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:44

DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi

Pentru turismul românesc în ansamblu, sezonul estival 2025 a fost unul dificil, marcat de schimbări și fluctuații. Turismul nord dobrogean nu...

DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi
În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:36

În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie

În fiecare toamnă, cerul Deltei Dunării se umple de aripi. Zeci de mii de zburătoare pornesc spre sud, urmând rute ancestrale care le poartă...

În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 14:51

FOTO / VIDEO: Elevii de la Școala nr. 7 nu au mers la cursuri din cauza lucrărilor de reabilitare. Părinții spun că situația este alta

Copiii la Școala nr. 7 din Constanța nu au mers astăzi, la cursuri și au rămas acasă din cauza condițiilor din unitatea de învățământ,...

FOTO / VIDEO: Elevii de la Școala nr. 7 nu au mers la cursuri din cauza lucrărilor de reabilitare. Părinții spun că situația este alta
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 14:02

CONSTANȚA: Conferința științifică națională a profesiilor juridice a avut loc la Universitatea “Ovidius”

Noile tehnologii digitale sunt o prezență constantă în viața noastră, în mai toate domeniile. De aceea nu este lipsit de interes să se...

CONSTANȚA: Conferința științifică națională a profesiilor juridice a avut loc la Universitatea “Ovidius”
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 13:38

Acțiuni de combatere a braconajului piscicol în perimetrul RBDD

Săptămâna aceasta, echipele de inspectori ecologi din cadrul Serviciilor de Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologică ale ARBDD au...

Acțiuni de combatere a braconajului piscicol în perimetrul RBDD
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 13:32

Universitatea „Ovidius” din Constanța produce și consumă energie verde

Începând din această săptămână, Universitatea “Ovidius” din Constanța (UOC) produce și consumă energie verde din toate cele trei...

Universitatea „Ovidius” din Constanța produce și consumă energie verde