Ascultă Radio România Constanța Live

Interviul dimineții la Radio Constanța – Ioan Macoveciuc, antrenorul care l-a lansat pe Horia Tecău

Interviul dimineții la Radio Constanța – Ioan Macoveciuc, antrenorul care l-a lansat pe Horia Tecău

Publicat de , 22 martie 2019, 11:52

Ioan Macoveciuc, profesorul-antrenor de la LPS Nicolae Rotaru Constanța, are o carieră de 45 de ani, timp în care i-au trecut prin mâini mulți copii. Unii dintre elevii săi nu au ajuns prea departe cu performanța, dar alții au făcut istorie, cu este cazul lui Horia Tecău și al lui Andrei Pavel.

Ioan Macoveciuc a povestit pentru ascultătorii Radio Constanța cum a ajuns Horia Tecău să joace tenis de câmp și cum a decurs colaborarea dintre ei timp de 10 ani.

Ioan Macoveciuc: Mi-aduc aminte cum a venit tatăl celor doi,  de mână cu Horia și Andrei. Frații Tecău aveau 5 și 6 ani la momentul respectiv. La gard era directorul Clubului Sportiv Școlar, Nicolae Rotaru, s-au salutat, și Romeo Tecău a zis „Vreau să îmi dau copiii la tenis“. Au ajuns la profesorul Ene Nicușor, cel care se ocupa de începători în acel moment. Eu aveam copii care deja făceau performanță. După 8 luni, antrenorul a avut niște probleme în familie, iar Horia a rămas singurel, cu bunica lui, și bătea mingea la perete. Și atunci i-am propus tatălui său să îl aducă la mine până se rezolvă problema, după care să se întoarcă înapoi la grupa de începători. A venit și nu a mai plecat. Și am muncit 9 ani și jumătate cu acest copil. Era foarte talentat. În nici două săptămâni am început să facem lovituri dreapta-stânga, în jur de 20 fără greșeală, pe colțuri. La 7 ani am intrat în turnee, la 9 ani a ajuns în semifinale la Campionatele Naționale de la Bacău. La 10 ani iese campion național, un titlu câștigat foarte greu, într-un meci în care adversarul său, Adrian Ungur, nu a făcut decât 3 greșeli. Am câștigat însă finala cu 6-4, 6-4, după care noi am continuat să ne antrenăm și să obținem rezultate. La 14 ani, merge cu Florin Mergea la San Remo, unde au câștigat în proba de dublu, cu victorie la un cuplu foarte cunoscut, Jo-Wilfried Tsonga și Richard Gasquet. Au câștigat în setul decisiv și aici consider că a fost rampa de lansare a lui Horia Tecău pentru marea performanță.

Redactor: Cum era copilul Horia Tecău?

Ioan Macoveciuc: Era un jucător extrem de liniștit, nu comenta la antrenament, nu se distra, nu făcea glume cu nimeni. Era un tip extrem de disciplinat și ca sportiv greșea foarte puține mingi. Dacă îi cereai să joace mingea într-un loc puteai să pleci și în America și să te-ntorci, el tot în locul pe care i l-am indicat juca mingea. Nu a ieșit din temele antrenamentului sau din cerințele pe care i le-a cerut profesorul să le facă. Mi-a plăcut foarte mult de acest copil și de părinții lui (în sensul că nu s-au amestecat peste mine). Nu au venit să îmi dea sfaturi că trebuie să joace cu ăla sau cu celălalt. A fost liniște totală din acest punct de vedere, ceea ce a dus la o eficiență maximă în a face performanță.

Redactor: După 45 de ani de antrenorat, încă nu v-ați retras…

Ioan Macoveciuc: Eu sunt și acum activ, noi mai avem copii buni, grupe de valoare. Pentru toți cei care au copii și vor să facă performanță…le recomand să nu se bage peste antrenori, vor strica lucrurile, vor duce la animozități, neînțelegeri și progresul va fi foarte mic.

Redactor: Cum apreciați locul al treilea pe care îl ocupă în acest moment în clasamentul WTA Simona Halep?

Ioan Macoveciuc: Simona a făcut antrenament la mine în grupă, la 13 și 14 ani. Era o jucătoare disciplinată, închisă în ea, ne asculta cu plăcere, dar ea își făcea munca ei. Era foarte tenace, cu un feeling cam în genul lui Horia Tecău. O știu de mică, mi-a plăcut mult de ea, la 8 ani  îi ofeream Cupa Litoralului, câștiga deja la o vârstă fragedă turnee FRT. Locul al treilea în lume este un loc foarte bun. Dacă ești în primii 10 ai valoare mare. Rămâne să câștigi turneele acelea importante, care te pot propulsa să devii numărul 1 în lume.

Redactor: Sigur v-ați uitat la partida de aseară dintre Irina Begu și Bianca Andreescu, din primul tur al turneului de la Miami. Ce spuneți de această fată de 18 ani, de origine română, care evoluează pentru Canada? La începutul anului era pe locul 178 în ierarhia WTA, iar acum, după ce a câștigat la Indian Wells, a ajuns pe 24…

Ioan Macoveciuc: Am văzut-o în 2 meciuri până acum. Mi-am dorit tot timpul să am așa jucători, să câștig cu ei Grand Slam-uri. Credeți-mă că nici acum nu mi-a dispărut visul ăsta, numai că drumul e lung, îți trebuie 10 ani ca să ajungi aici. Îmi place Bianca, are un psihic fantastic, e de o tenacitate…care îi aduce rezultate.

Redactor: De ce ne pleacă sportivii din țară?

Ioan Macoveciuc: Eu nu cred că Bianca a plecat din România special. A fost o conjunctură, știu că s-a pregătit mult în țara noastră în condiții bune. Aici este și concurență. Nu a fost de la început fantastic de victorioasă în turnee, dar a perseverat. A ajuns la 18 ani să aibă asemenea rezultate, este fantastic și îi felicit părinții că au ținut-o în cursa pentru primul loc, să sperăm că va ajunge liderul WTA anul acesta. Două Grand Slam-uri trebuie să câștige și e aproape de locul I.

Această prezentare necesită JavaScript.

Redactor: Vom mai avea campioni la Constanța, gen Simona Halep și Horia Tecău? Tenisul este un sport costisitor…

Ioan Macoveciuc: Este costisitor, dar nu te împiedică să ajungi cel mai bun. Sunt posibilități, important este să te ții de el, să fii consecvent, să ai și șanse mari și sunt câteva criterii simple să te verifici. De exemplu, să câștigi Campionatele Europene. Este o trambulină. Să câștigi Wimbledonul la juniori. Șanse sunt, există acum investitori care pot să te ajute, trebuie doar să ai calități, să demonstrezi că merită să se investească în tine.

Redactor: Țineți legătura cu Horia Tecău, vă mai sună, vă mai cere câte un sfat?

Ioan Macoveciuc: Nu este așa de des contactul nostru. Doar în turnee oficiale. Îi face mare plăcere să stăm de vorbă când ne vedem, dar problemele performanței nu îți dau timp liber. De-abia își găsește răgazul să se vadă cu părinții, cu fratele. Dar pentru mine istoria rămâne o istorie. Mă bucur că l-am avut, că l-am crescut. De la mine a plecat cu rezultate bune: campionate europene, grand slam-uri de juniori din America și primul Wimbledon.

Redactor: Iar anul acesta Horia Tecău și Jean Julien Rojer au fost finaliști la Rotterdam, semifinaliști la Dubai, la Indian Wells au acces în sferturile de finală…

Ioan Macoveciuc: La dublu nu contează vârsta, Horia se înțelege foarte bine cu partenerul de la dublu, sunt premise pentru noi succese. Păcat de accidentarea sa de anul trecut pe care a avut-o la picior. L-a ținut 6 luni departe de turnee și în tenis e foarte greu să revii. Pentru că nu e ca la un furnal siderurgic. Nu poți să oprești focul pentru că după aceea nu mai iese oțelul de calitate.

Redactor: Ce sfaturi aveți pentru un sportiv care se apucă să joace tenis și vrea să facă performanță?

Ioan Macoveciuc: Sfaturi nu sunt. El trebuie să intre într-un sistem de pregătire pe care trebuie să-l suporte. Aici este marele test, dacă suportă modelul de pregătire de performanță, atunci are și valoare. Ce pot să le recomand părinților este să vină cu copiii de la 5-6 ani să facă sport (tenis, înot, gimnastică). Luptele și boxul se fac de la 14 ani, când ești destul de maturizat și ai altă viziune, alt psihic.

Redactor: Care a fost cel mai frumos moment al unei cariere de antrenor de 45 de ani pe care o aveți în spate?

Ioan Macoveciuc: Primul titlu european al lui Horia Tecău (atunci a lucrat cu mine). Un alt moment special a fost medalia de argint de la Jocurile Olimpice Rio 2016, pentru că sunt singurul profesor de tenis cu medalie olimpică.

Redactor: Larisa Calistru

Foto: Radio Constanța, Arhiva personală

Prezidențiale2025/ PSD nu va susține public pe niciunul dintre candidații din turul al doilea
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:45

Prezidențiale2025/ PSD nu va susține public pe niciunul dintre candidații din turul al doilea

Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ca social-democrații să nu susțină public pe niciunul dintre cei doi candidați la alegerile...

Prezidențiale2025/ PSD nu va susține public pe niciunul dintre candidații din turul al doilea
PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:42

PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier

Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din...

PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
MApN: Dezinformări în spațiul online cu privire la deplasările unei coloane de tehnică militară
Actualitate luni, 5 mai 2025, 18:56

MApN: Dezinformări în spațiul online cu privire la deplasările unei coloane de tehnică militară

Vă semnalăm o nouă încercare de dezinformare apărută în spațiul online. În videoclipul postat pe platforma TikTok, utilizatorul prezintă un...

MApN: Dezinformări în spațiul online cu privire la deplasările unei coloane de tehnică militară
dus apa calda foto pixabay
Actualitate luni, 5 mai 2025, 18:06

Timp de cel puțin 12 ore, mai multe blocuri din Constanța rămân fără apă caldă

Având în vedere proiectul „Reabilitarea rețelelor termice secundare și contorizarea la nivel de scară pentru Municipiul Constanța-Etapa...

Timp de cel puțin 12 ore, mai multe blocuri din Constanța rămân fără apă caldă
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:35

Fregata „Regele Ferdinand” participă la Operația EUNAVFOR MED IRINI

Fregata „Regele Ferdinand” – 221 a plecat luni, 5 mai, din portul militar Constanța pentru a participa, până la jumătatea lunii iunie, în...

Fregata „Regele Ferdinand” participă la Operația EUNAVFOR MED IRINI
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:26

ARBDD: A fost monitorizată colonia de păsări de pe Insula Ceaplace. 160 de pelicani creți cuibăresc aici

Interesul tot mai mare pentru spectacolul naturii sălbatice, a integrării arhitecturii tradiționale, a specificului cultural și culinar în acest...

ARBDD: A fost monitorizată colonia de păsări de pe Insula Ceaplace. 160 de pelicani creți cuibăresc aici
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:09

Ciolacu: Propun colegilor ca PSD să iasă din coaliție și să îmi depun demisia din funcția de premier

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că le va propune colegilor săi de partid ieșirea PSD din coaliția de guvernare și demisia sa din...

Ciolacu: Propun colegilor ca PSD să iasă din coaliție și să îmi depun demisia din funcția de premier
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:04

Peste 30 de elevi din județul Constanța au derulat activități în domeniile educației digitale în Grecia, în cadrul programului Erasmus

În perioada 27.04-02.05.2025, 32 elevi și 4 profesori însoțitori din cele 4 școli PNRAS aflate în consorțiu: Școala Gimnazială Marin Voinea...

Peste 30 de elevi din județul Constanța au derulat activități în domeniile educației digitale în Grecia, în cadrul programului Erasmus