Ascultă Radio România Constanța Live

Se caută soluții convenabile pentru înscrierea fiscală a punctelor de gastronomie locală din Deltă

Se caută soluții convenabile pentru înscrierea fiscală a punctelor de gastronomie locală din Deltă

Publicat de Arantxa Catană, 19 februarie 2019, 22:19

Ministerul Agriculturii împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 caută cele mai convenabile soluții pentru înscrierea fiscală a punctelor de gastronomie locală din Delta Dunării.

Ne-am propus ca în perioada următoare, împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, să putem face procedura de înscriere și de fiscalizare, cu unul dintre aplicanți, astfel încât să vedem că legislația actuală, permite înregistrarea acestor puncte de gastronomie locală și nu mai lasă loc la interpretări și să elibereze chitanțe, odată cu deschiderea sezonului în Deltă, la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie. Mai ales pentru operatorii de turism care pot să aducă grupuri, în număr de, maxim 12 persoane, o limită de număr de locuri, la o masă tradițională, să poată să deconteze cu operatorul care face acest tip de activitate” ne-a spus Teodor Frolu, co-fondatorul asociației.

Reporter: Cum sunt fiscalizate veniturile?

Teodor Frolu: În sistem de autorizare este persoană fizică autorizată, al doilea este întreprindere familială sau întreprindere individuală și societate comercială. La PFA, nu poți să ai mai mulți membri ai familiei care au atestat, pentru că PFA-ul se adresează unei personae, pescarul trebuie să facă și cursul de bucătar sau lucrător în domeniul alimentației publice, iar, rudele care-l ajută, se pot angaja pe alte poziții. Cea mai simplă și flexibilă este varianta întreprindere familială sau întreprindere individuală. După ce te înregistrezi la registrul comerțului, nu ai nevoie de o contabilitate propriu zisă, este un sistem mult mai simplu de înregistrare și de raportare.

Reporter: Mai există și o altă variantă?

Teodor Frolu: Varianta S.R.L.-ului, microîntreprinderii. Ai avantajul că poți să ai mai multe activități, să introduci și turism, Foarte importantă este asimilarea cu cei care sunt deja acreditați ca producători, cum e pescarul sau producătorul agricol. Această activitate se încadrează la activitățile de transformare a produselor agricole, prin alte metode, decât cele industriale, prevăzute în norme. Există o obligație ca, produsele folosite în punctul de gastronomie locală, 70% din ele să fie produse locale. În cazul Deltei, pescarul servește produsele din producția lui, proprie, sau, din achiziția celor din proximitate. Atunci, microîntreprinderea nu mai intră în categoria restaurantelor.

Reporter: Carmen Secuiu

Redactor: Liviu Predescu

Primăria Constanța: Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 12:06

Primăria Constanța: Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă

Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă și nu a fost...

Primăria Constanța: Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă
Instanţa supremă judecă marţi o cerere de recurs în casaţie, în cazul lui Vlad Pascu
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 09:51

Instanţa supremă judecă marţi o cerere de recurs în casaţie, în cazul lui Vlad Pascu

Instanţa supremă judecă marţi o cerere de recurs în casaţie, în cazul lui Vlad Pascu, tânărul care a provocat accidentul din staţiunea 2...

Instanţa supremă judecă marţi o cerere de recurs în casaţie, în cazul lui Vlad Pascu
Percheziții DNA la un fost ministru al Transporturilor, într-un dosar de mită
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 09:38

Percheziții DNA la un fost ministru al Transporturilor, într-un dosar de mită

Procurorii DNA efectuează marți percheziții la fostul ministru al Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, dar și la un om de afaceri, într-un...

Percheziții DNA la un fost ministru al Transporturilor, într-un dosar de mită
Cel de-al doilea vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța nu a fost încă ales
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 08:44

Cel de-al doilea vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța nu a fost încă ales

Cel de-al doilea vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța nu a fost ales în ședința ordinară de ieri. Proiectul de hotărâre a fost...

Cel de-al doilea vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța nu a fost încă ales
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 07:30

UPDATE | CONSTANȚA: Protest spontan la CT Bus. Autobuzele NU au ieșit pe traseu. Discuții tensionate între angajați și conducere

Angajații CT Bus au declanșat un protest spontan, în această dimineață. Niciun autobuz nu a ieșit pe traseu, transportul public din municipiu...

UPDATE | CONSTANȚA: Protest spontan la CT Bus. Autobuzele NU au ieșit pe traseu. Discuții tensionate între angajați și conducere
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 20:53

În ultimul weekend din 2025, la TSC se joacă trei piese de teatru

Sfârșitul acestei săptămâni încheie 2025 sub semnul emoției, reflecției și umorului. Teatrul de Stat Constanța invită publicul la un...

În ultimul weekend din 2025, la TSC se joacă trei piese de teatru
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 19:07

AUDIO | Patiseria franceză, onorată printr-un proiect al Alianței Franceze din Constanța

Patiseria franceză a fost onorată printr-un proiect al Alianței Franceze din Constanța, intitulat “Gustul Franței”, care a ajuns la a doua...

AUDIO | Patiseria franceză, onorată printr-un proiect al Alianței Franceze din Constanța
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 18:15

Scriitorul Ovidiu Mihalache, invitat la Povești din Dobrogea

“Omătul încins” este titlul romanului recent apărut la Editura Neuma, semnat de scriitorul Ovidiu Mihalache. Acesta reconstituie o realitate...

Scriitorul Ovidiu Mihalache, invitat la Povești din Dobrogea