Ascultă Radio România Constanța Live

Scrumbia de Dunăre afumată, specialitate recunoscută și protejată în UE, va fi produsă începând din luna martie

Scrumbia de Dunăre afumată, specialitate recunoscută și protejată în UE, va fi produsă începând din luna martie

Publicat de , 31 ianuarie 2019, 08:57

Scrumbia de Dunăre afumată, Salata cu icre de știucă de Tulcea sau Salata tradițională cu icre de crap sunt produse înregistrate, sau în curs de înregistrare, pe scheme de calitate europene, foarte căutate pe piață, dar capacitatea de producție este limitată, deoarece sunt produse artizanal-industriale.

Scrumbia de Dunăre afumată se va produce începând din luna martie, datorită faptului că se folosește doar scrumbie de Dunăre capturată din Deltă, doar în anumite perioade și doar în cadrul unor cote de pescuit.

Reamintim că Scrumbia de Dunăre afumată este inclusă, din anul 2018, în Ark of Taste, catalogul de produs tradiționale al organizației internaționale Slow Food, ca produs alimentar artizanal din patrimoniul culinar al Deltei Dunării.

„Ca urmare a aplicării prevederilor regulamentelor europene, Asociația ROPESCADOR capătă exclusivitate devenind singura asociație din România care poate produce și valorifica scrumbia de Dunăre afumată cu Indicație Geografică Protejată”, menționează președintele asociației, Tiberiu Cazacioc.

Pentru salata tradiționale cu icre de crap dosarul a fost depus în luna decembrie. „Este primul dosar românesc pe specialitate tradițională garantată, vom «îngheța» o rețetă.  Noi propunem atât românilor, cât și Uniunii Europene, ca salata tradițională cu icre de crap, cu această denumire, să aibă o anumită compoziție. Va putea fi făcută și de altcineva, numai că va trebuie să respecte acea compoziție“, a declarat Tiberiu Cazacioc.

Salata, realizată după o rețetă tradițională, conține două tipuri de icre, ulei, zeamă de lămâie și apă carbogazoasă.

În cazul produselor cu indicație geografică protejată și denumire de origine protejată, cum este scrumbia de Dunăre afumată, producătorul obține exclusivitate. Doar cine obține certificat la nivelul Asociației poate pune produsul pe piață.

„Sunt produse artizanal-industrial. Nu poți să produci oricât. Fabrica are o capacitate limitată, neavând tot felul de materiale adăugate, coloranți, aditivi și orice alte substanțe, vânzarea este destul de teritorială. Practic, să poți să ai mai multă scrumbie de Dunăre, ar trebui să vină mai multă la reproducere și să fie mai mulți producători. Procesul a fost terminat în decembrie, în 4 ianuarie Ministerul Agriculturii a transmis Asociației ROPESCADOR certificatul primit de la Comisia Europeană. Există un organism de certificare, o companie care se ocupă de certificare, CERTIND, vin în teren și iau analize și urmăresc procesul, și mai există Ministerul Agriculturii, cu Direcția Generală de Industrie Alimentară, care, din punct de vedere tehnic, sunt cei care validează dosarul la nivel național și apoi îl trimit la Comisia Europeană“, a mai spus Tiberiu Cazacioc.

Redactor: Carmen Secuiu

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale