Ascultă Radio România Constanța Live

FOTO: Comoara Măcinului, singurul cozonac dobrogean atestat ca produs tradițional

FOTO: Comoara Măcinului, singurul cozonac dobrogean atestat ca produs tradițional

Publicat de Arantxa Catană, 2 aprilie 2018, 16:57

Comoara Măcinului este singurul cozonac dobrogean atestat ca produs tradițional. Produsul este rezultatul îmbunătățirii succesive a rețetei tradiționale, la început fiind doar un colac dulce la care au fost adăugate delicatese precum: miez de nucă, lămâie, rom și rahat.

La început a fost… colacul! Așa a luat naștere unul dintre produsele cele mai îndrăgite de sărbători: cozonacul. Iar noi, în Dobrogea, ne putem mândri cu o rețetă care a fost atestată ca produs tradițional, ne-a spus chiar producătorul, Paula Vals.

Paula Vals: L-am denumit Comoara Măcinului, această comoară care are acest gust minunat deoarece a fost creat la poalele comorii celei mai vechi a Europei – munții Măcinului – și Delta Dunării care este cea mai tânără comoară a Europei. Am început cu mulți ani înainte să facem cozonacul și îl făceam după metoda bunicii, tot îmbogățindu-l, ne-am gândit să aflăm cumva istoria cozonacului dobrogean. Așa am reușit să mergem pe istoricitate, să aflăm de fapt că acest cozonac tradițional la început a fost un colac din lapte, unt, făină și zahăr. Ulterior, îmbogățit cu miez de nucă și transformat în mucenici și apoi într-un colac mai bun, pentru că au fost introduse materii prime (altele decât știam noi în colac) ca miezul de nucă, lămâi, rahat, rom, stafidele etc..

Reporter: Care au fost condițiile pentru ca acest produs să fie atestat ca produs tradițional?

Paula Vals: Să avem istoricitate, adică el să dateze de peste 30 de ani, să fie făcut din materii prime locale, românești, aceasta fiind una dintre condițiile principale. Nu putem să luăm făina sau untul din import, iar așa ajutăm și producătorii autohtoni. Folosim materie primă de calitate, românească, iar la acest moment acest cozonac are eticheta curată. Când spunem etichetă curată înseamnă nici cel mai mic aditiv, nici cel mai mic E, de aceea este și atestat tradțional.

Dincolo de atestări și documente înregistrate oficial, un câștig este faptul că aceste tradiții nu mor, în contextul în care tot mai multe bunici nu mai au cui transmite rețete la care se muncește din greu ore în șir! Iar un cozonac este o provocare serioasă la care, din păcate, tot mai multe gospodine spun: pas!

Redactor: Monica Cruceanu Comșa 

CONSTANȚA: Lucrări de reparații la acoperișurile pavilioanelor destinate persoanelor vârstnice
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 14:49

CONSTANȚA: Lucrări de reparații la acoperișurile pavilioanelor destinate persoanelor vârstnice

Primăria Constanța, prin Confort Urban, a început lucrările de reparații a acoperișurilor pavilioanelor destinate persoanelor vârstnice din...

CONSTANȚA: Lucrări de reparații la acoperișurile pavilioanelor destinate persoanelor vârstnice
Decizie în favoarea evazioniștilor la Instanța supremă, după ‘o eroare umană’
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 14:38

Decizie în favoarea evazioniștilor la Instanța supremă, după ‘o eroare umană’

Un complet pentru dezlegarea unei chestiuni de drept de la Instanța supremă a luat o decizie cu efecte în dosarele de evaziune fiscală aflate pe...

Decizie în favoarea evazioniștilor la Instanța supremă, după ‘o eroare umană’
UPDATE / Județul TULCEA: Dacă ați văzut-o, sunați la 112. Minora a plecat de acasă și nu a mai revenit
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 14:22

UPDATE / Județul TULCEA: Dacă ați văzut-o, sunați la 112. Minora a plecat de acasă și nu a mai revenit

UPDATE IPJ Tulcea informează că minora a fost identificată pe raza localității de domiciliu, în apropierea unității de învătământ din...

UPDATE / Județul TULCEA: Dacă ați văzut-o, sunați la 112. Minora a plecat de acasă și nu a mai revenit
Dialoguri la zi: O discuție despre gastronomie nutrițională cu dr. ing. Mihail Balaban
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 14:02

Dialoguri la zi: O discuție despre gastronomie nutrițională cu dr. ing. Mihail Balaban

Suntem în perioada iernii în care sistemul nostru imunitar are nevoie de întăriri și soluția cea mai apropiată este farfuria, sănătatea...

Dialoguri la zi: O discuție despre gastronomie nutrițională cu dr. ing. Mihail Balaban
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 13:35

Parlament/ Raportul CSAT pe 2024 – Weber: A existat o imixtiune a actorilor statali și non-statali

Comisiile reunite de apărare ale Parlamentului au discutat, marți, Raportul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe...

Parlament/ Raportul CSAT pe 2024 – Weber: A existat o imixtiune a actorilor statali și non-statali
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 12:33

În urmă cu 36 de ani, la 16 decembrie 1989, la Timișoara, a pornit revolta populară împotriva regimului dictatorial și comunist

În urmă cu 36 de ani, la 16 decembrie 1989, la Timișoara, a pornit revolta populară împotriva regimului dictatorial și comunist. Decembrie...

În urmă cu 36 de ani, la 16 decembrie 1989, la Timișoara, a pornit revolta populară împotriva regimului dictatorial și comunist
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 12:06

Primăria Constanța: Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă

Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă și nu a fost...

Primăria Constanța: Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 11:44

Victorii pentru tinerii voleibaliști de la CSM CSȘ1 Constanța

Cadeții de la CSM CSȘ1 Constanța și-au asigurat calificarea în Liga 1, la turneul semifinal al Campionatului Național de Volei U17, după cel...

Victorii pentru tinerii voleibaliști de la CSM CSȘ1 Constanța