Suplimentarea secţiilor de votare din străinătate, încă subiect de controverse

Publicat de Bogdan Comșa, 10 noiembrie 2014, 20:09
Preşedintele Traian Băsescu a acceptat numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru de externe, care a şi depus jurământul în această seară.
Titus Corlăţean a demisionat astăzi, susţinând că nu poate încălca legea şi nu poate ceda presiunilor făcute asupra sa în vederea înfiinţării pentru turul al II-lea a mai multor secţii de votare în străinătate, după ce foarte mulţi cetăţeni români nu şi-au putut exercita dreptul de vot în turul I.
Liderul PDL Cătălin Predoiu, fost ministru al justiţiei, spune că demisia lui Titus Corlăţean nu rezolvă problemele constatate în turul I şi apreciază că noi secţii de votare în diaspora ar putea fi înfiinţate printr-o ordonanţă a guvernului, după ce BEC anunţase că nu există niciun impediment legal.
Cătălin Predoiu: „Ponta să-şi asume Ministerul de Externe şi să rezolve problema, să mărească secţiile de votare, să dea hotărâre de guvern, să facă ce trebuie să facă un premier şi să dea drept constituţional românilor să-şi exercite votul”.
Atât premierul Ponta cât şi fostul ministru de externe au susţinut că nu există bază legală pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate şi au denunţat presiunile politice făcute în această direcţie.
Legea privind alegerea preşedintelui României prevede că organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc prin ordin al ministrului de externe. De altfel, Biroul Electoral Central a susţinut, că organizarea votului în străinătate este de competenţa exclusivă a Ministerului de Externe.
Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, fost candidat la preşedinţia României, a promis că va cere clarificări Biroului Electoral Central în ce priveşte înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate.
Însă – recunoaşte Teodor Meleşcanu – timpul rămas până la turul al doilea este foarte scurt:
Teodor Meleşcanu: „Este nevoie, consider eu, de adoptarea tuturor măsurilor ca lumea să poată vota fără niciun fel de dificultăţi, în legătură cu modul concret. Depinde, în primul rând, de discuţia pe aspecte legale şi, mai ales, de timpul rămas”.