Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA: Un pește-simbol al Deltei, din ce în ce mai greu de găsit

TULCEA: Un pește-simbol al Deltei, din ce în ce mai greu de găsit

Publicat de Bogdan Comșa, 19 aprilie 2016, 18:41

Scrumbia afumată ar urma să devină primul produs realizat în Delta Dunării care să obțină atestare europeană, conform unui demers început în urmă cu câțiva ani.

Dacă hârtiile vor fi obținute, în cele din urmă, se pare că procurarea peștelui va fi o problemă, deoarece pescarii din Delta Dunării înregistrează, de cel puţin trei ani, capturi scăzute de scrumbie.

”La începutul anului, a fost un val de capturi mari la scrumbie în Marea Neagră, dar apoi pescarii au început să prindă tot mai puţin. A venit prohibiţia generală, a apărut ieri (luni – n.r.) ordinul prin care se permite pescuitul la scrumbie în această perioadă, dar capturile sunt chiar mai mici decât cele de anul trecut”, a declarat marţi preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina.

În fiecare an, în apropierea Duminicii Floriilor, sărbătoare creştin-ortodoxă care permite consumul peştelui persoanelor care ţin postul premergător sărbătorilor pascale, pescuitul scrumbiei în Dunărea este permis, însă prevederile ordinului iniţial de prohibiţie din acest an au interzis şi pescuitul respectivei specii.

”Ordinul de prohibiţie a avut o eroare pe care am corectat-o stabilind ca perioadă de pescuit a scrumbiei 18-27 aprilie. (…) Suntem în plină prohibiţie la toate celelalte specii”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.

Ordinul comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului care modifică ordinul de prohibiţie a pescuitului în acest an a fost publicat luni în Monitorul Oficial.

Potrivit prevederilor ordinului comun al miniştrilor Mediului şi Agriculturii privind măsurile de reglementare a efortului de pescuit în anul 2016, pescarii din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor putea captura anul acesta o cantitate totală de 241.002 de kilograme de scrumbie.

Scrumbia de Dunăre este una din cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Delta Dunării, perioada de capturare a acestei specii desfăşurându-se în perioada migraţiei de reproducere.

Exemplarele speciei care hibernează în Marea Neagră pe timpul iernii pătrund pe Dunăre şi în Deltă primăvara pentru a depune icre, migraţia de reproducere fiind influenţată în mod decisiv de temperatura apei, potrivit lucrării ştiinţifice ‘Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării’, semnată de cercetătorul Vasile Oţel.

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale