Ascultă Radio România Constanța Live

Iaurt cu gust de fructe, fără fructe

Iaurt cu gust de fructe, fără fructe

Publicat de Adrian Băncilă, 6 aprilie 2016, 16:26

Studiul privind calitatea iaurturilor cu adaosuri face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 61 tipuri de iaurt cu adaosuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins între 100g și 320g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

  1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
  2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
  3. Analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra obezității.
Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri(iaurt, bucăți de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale).
Cantitatea de zaharuri per unitatea de vanzare variaza intre 7 grame si 55,2 grame, adica intre o lingurita si jumatate de zahar si 11 lingurite de zahar.
La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice.
La 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon.
La 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe si legume (morcov negru, sfecla rosie).
La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru.
La 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfecla rosie.

În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine.

Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor îl are asupra sănătății acestora.
Una dintre cele mai controversate teme de discuție din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzați” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii. La sfârșitul anului 2015, în Europa s-au inregistrat aproximativ2,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani supraponderale.
„Una din temele cele mai dezbătute în mediile de comunicare și de consumatori este legată de iaurturile cu adaosuri. Tradiția consumului de iaurt ne arată că în lume s-a folosit din străvechime practica adăugării în iaurt a unor ingrediente. Mai aproape de timpurile noastre, în anul 1933 se patenta la Praga iaurtul cu gem de fructe. Nimic nu ar crea îngrijorare dacă situația consumatorului contemporan ar fi cea a consumatorului din trecut, adică dacă ar face singur adaosurile, iar amestecul ar fi consumat tot atunci; această practică este și acum recomandată cu entuziasm consumatorilor de iaurt, pentru a spori plăcerea consumului acestui valoros aliment, și îndeosebi mamelor, care își pot convinge mai ușor copiii să mănânce iaurt. Adăugarea de fructe proaspete, curate, sănătoase în iaurt sănătos asigură nu numai un spor de valoare alimentară, dar induce și o stare de satisfacție senzorială deosebită.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

„Iaurturile cu adaosuri au un continut ridicat de zahar per unitatea de vanzare/bucata, care ajunge pana la 11 lingurite de zahar. Acestea sunt de fapt amestecuri din iaurt, sucuri de fructe si legume in proportii neclare, amidon modificat, fainuri de orez/soia si aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vandute sunt inselatoare, induc impresia unor amesctecuri formate din iaurt si bucati de fructe. Avand in vedere atat cantitatea mare de zahar continuta, cat si compozitia nespecifica, incarcata din punct de vedere chimic, nu recomandam ca acest tip de produs sa faca parte din alimentatia copiilor. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

MURFATLAR: Fabrica de cretă din localitate, sancționată de Garda de Mediu pentru poluare
Actualitate luni, 1 septembrie 2025, 10:51

MURFATLAR: Fabrica de cretă din localitate, sancționată de Garda de Mediu pentru poluare

Primăria din Murfatlar a sesizat autoritățile de mediu despre faptul că localitatea este poluată cu praf de cretă de la fabrica din vecinătate...

MURFATLAR: Fabrica de cretă din localitate, sancționată de Garda de Mediu pentru poluare
CONSTANȚA: Școli în șantier, întrebări fără răspuns pentru părinți și elevi, la doar o săptămână până la primul clopoțel
Actualitate luni, 1 septembrie 2025, 10:42

CONSTANȚA: Școli în șantier, întrebări fără răspuns pentru părinți și elevi, la doar o săptămână până la primul clopoțel

Peste exact o săptămână, va suna clopoțelul de început de an școlar, dar mulți constănțeni nu știu unde vor învăța copiii din cele...

CONSTANȚA: Școli în șantier, întrebări fără răspuns pentru părinți și elevi, la doar o săptămână până la primul clopoțel
Șefa Comisiei Europene, vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și în Portul Militar Constanța
Actualitate luni, 1 septembrie 2025, 09:51

Șefa Comisiei Europene, vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și în Portul Militar Constanța

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sosește, luni după-amiază, într-o vizită în județul Constanța. Preşedintele Nicuşor Dan şi...

Șefa Comisiei Europene, vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și în Portul Militar Constanța
Depozitele de gaz din România, grad de umplere de 81%, peste media europeană
Actualitate luni, 1 septembrie 2025, 08:33

Depozitele de gaz din România, grad de umplere de 81%, peste media europeană

Depozitele de gaz din România au atins un grad de umplere de 81,07%, peste media europeană, acest rezultat oferind premise solide pentru a atinge...

Depozitele de gaz din România, grad de umplere de 81%, peste media europeană
Actualitate luni, 1 septembrie 2025, 08:32

Guvernul își asumă răspunderea asupra a 5 proiecte din al doilea pachet de măsuri

Guvernul își va asuma, luni, răspunderea în Parlament asupra celor cinci proiecte de lege din al doilea pachet de măsuri de reformă, care...

Guvernul își asumă răspunderea asupra a 5 proiecte din al doilea pachet de măsuri
Actualitate luni, 1 septembrie 2025, 07:54

1 septembrie – Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

Data de 1 septembrie este declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, în 2025 fiind marcați 35 de ani de protecție și conservare a...

1 septembrie – Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării
Actualitate duminică, 31 august 2025, 21:01

MApN: Mină marină de contact, descoperită pe plaja sălbatică de la Vadu

Printr-un apel la Serviciul unic 112, a fost semnalată, duminică, 31 august, prezența unui corp metalic suspect, de formă sferică, pe plaja de...

MApN: Mină marină de contact, descoperită pe plaja sălbatică de la Vadu
Actualitate duminică, 31 august 2025, 17:15

UPDATE | Incendiul la locomotiva trenului IR 1996 Constanța – Craiova a fost lichidat

UPDATE: Reprezentanții ISU Constanța au anunțat că incendiul produs la locomotiva trenului IR 1996 Constanța – București Nord –...

UPDATE | Incendiul la locomotiva trenului IR 1996 Constanța – Craiova a fost lichidat