AUDIO | TULCEA: De la sesiuni de informare la povești de succes. Punct Gastronomic Local, realizat cu sprijinul GAL Munții Măcinului – Dunărea Veche
„Cheia succesului este munca, respectul față de clienți și respectul față ce pui în farfurie”, spune Maria Panait, care a înființat un PGL în comuna Izvoarele.
Publicat de Adina Sîrbu, 14 decembrie 2025, 16:47
În ultimele luni, în județul Tulcea, mai multe Grupuri de Acțiune Locală au desfășurat sesiuni de animare și informare, în preambulul lansării apelurilor de selecție din 2026. Membrii comunităților locale au avut ocazia să afle detalii despre viitoarele oportunități de finanțare care vor acoperi domenii importante precum: serviciile medicale și sociale, păstrarea identității culturale, dezvoltarea turismului, tranziția verde și sprijinirea activităților economice.
Astăzi, vă prezentăm povestea Mariei Panait, unul dintre beneficiarii GAL Munții Măcinului – Dunărea Veche, care a reușit să pună pe picioare un Punct Gastronomic Local în comuna Izvoarele.
Ideea era de foarte mult timp, mi-a plăcut întotdeauna să gătesc. Am învățat foarte mult în Grecia, am învățat gustul și cu cât este mai aproape de autentic, cu atât este mai bun, după părerea mea. Am ani de zile de când caut finanțare și atunci când m-am decis să caut și m-am dus la GAL, am început să facem dosarele și tot ce trebuia. Neavând nimic, nimic, nimic, nici o hârtie, nimic, nici clădire, nici nimic, era o groapă aici. Ne-am decis în iarnă și am început din primăvară și toate s-au întâmplat repede. Tot ce se scria acolo erau lucruri logice și care trebuiau făcute. Sigur, e un stufăriș așa, un dosar din acela, dar nu este ceva imposibil.
Investiția a presupus lucrări ample de amenajare, de la pregătirea terenului, până la ridicarea și utilarea clădirii. Însă eforturile familiei Panait au dat roade, iar astăzi PGL-ul atrage tot mai mulți localnici și turiști.
Cheia succesului este munca, munca și încă o dată munca și respectul față de clienți, și respectul de față ce pui în farfurie, raportul dintre ce pui în farfurie și preț. Bănuiesc că asta este. În momentul în care clientul intră în tavernă și vine să mănânce, să-l mulțumim și atunci când iese din tavernă să aibă gânduri pozitive și să plece cu zâmbetul pe buze.
Pentru Maria Panait, dezvoltarea PGL-ului a însemnat, totodată, și apropierea de producătorii din zonă, de la care achiziționează cele mai multe dintre ingrediente.
Colaborăm cu fermierii din sat. Izvoarele are destui de mulți ciobani și au o rasă foarte bună de oi și de capre și fac produse foarte bune întotdeauna. Legumele, pe timpul verii avem legumicultori, fermieri destul de cunoscuți, care sunt și bio și sunt foarte muncitori. Toată vara am luat roșii și tot ce am avut nevoie din satele de jur împrejur.
La Izvoarele, unde tradițiile elene se întâlnesc cu influențele altor etnii din regiune, gastronomia este despre identitate și multiculturalitate. Iar fiecare preparat spune o parte din această poveste.
Satul fiind o comunitate de greci, cele mai multe mâncăruri pe care noi și le-am moștenit de la mama, dar și am văzut o picătură mai mult de condimente care se pun în Grecia, aceleași mâncăruri și care schimbă foarte mult gustul și aspectul. Facem o ciorbă de pasăre cu gust de pasăre, facem o mâncare cu sos roșu, se numește kokkinisto, și încercăm să punem roșii chiar și acum, că au gustul acela de roșii și nu sunt la conservă. Kurban, ca denumire, este turcesc și înseamnă jertfă. Este o mâncare care, de fapt, se prepară pentru Sfântul Gheorghe și este un miel umplut cu organe, orez, condimente, ceapă și altele, și se face la cuptor de lut. Ne axăm pe gustul autentic al mâncării, a declarat Maria Panait pentru Radio Constanța.
Redactor: Andreea Dorobăț/ Foto: pagina de Facebook a PGL Izvoarele (Taverna Eliniko)
