Controale ANPC la nivel național. Inspectorii au aplicat amenzi de peste 5,3 milioane de lei

Publicat de Doina Sirbu, 5 septembrie 2025, 14:56
În perioada 01.09. – 05.09.2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat un număr de 1.735 operatori economici, la nivelul întregii țări, verificând respectarea cadrului legal aplicabil în domeniul protecției consumatorilor.
Ca urmare a neconformităților constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:
- 124 de amenzi contravenţionale, în valoare de peste 5,3 milioane de lei
- 638 de avertismente
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de peste 000 de lei
- oprirea temporară de la comercializarea unor produse în valoare de peste 1,8 milioane de lei
- oprirea prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 11 operatori economici.
Principalele neconformități constatate au fost:
- Comercializarea unor produse alimentare cu termen de valabilitate depășit;
- Prezența insectelor în blocul alimentar;
- Produse alimentare depozitate în mod necorespunzător;
- Produse alimentare cu starea termică modificată;
- Produse preparate depozitate în aggregate frigorifice, fără elemente de identificare și caracterizare;
- Produse alimentare cu grad ridicat de perisabilitate (ciorbe, salate) depozitate la temperature ambientală, fără protecție, fiind expuse riscului de contaminare;
- Utilizarea echipamentelor/ustensilelor/spațiilor cu grad ridicat de uzură, cu depuneri grosiere de gheață, rugină, impurități;
- Utilizarea agregatelor frigorifice cu elemente de etanșare a părților mobile depreciate, cu depuneri grosiere de impurități;
- Meniul nu prezenta informațiile obligatorii referitoare la aditivii alimentari, substanțele cu potențial alergen, cantitățile nete ale ingredientelor utilizate, precum și mențiunile necesare privind utilizarea produselor congelate.
- Deficiențe de informare, precum absența traducerilor în limba română, lipsa informațiilor relevante aferente produselor nealimentare;
- Condiții improprii în camerele destinate turiștilor, din spațiile de cazare;
- Utilizarea uleiului alimentar cu grad avansat de degradare termică;
- Prestarea serviciilor în spații neautorizate;
- Absența registrelor de evidență a parametrilor fizico-chimici pentru apa din piscine;
- Deficiențe de informare privind produsele textile;
- Lipsa verificării metrologice a mijloacelor de măsurare utilizate.