MURFATLAR: Capriciile vremii din acest an au pus la încercare și plantațiile viticole
Producția de struguri din acest an este estimată la maxim 20 la sută din cât se realiza într-un an normal.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 august 2025, 14:44
Capriciile vremii din acest an au pus la încercare și plantațiile viticole din Dobrogea.
La Stațiunea de Cercetare de la Murfatlar, inamicul numărul 1 a fost înghețul din sol de la sfârșitul lunii aprilie peste care s-au suprapus și efectele unei veri caniculare, cu foarte puține precipitații, astfel încât producția de struguri din acest an este estimată la maxim 20 la sută din cât se realiza într-un an normal.
Laurențiu Despina a discutat pe această temă cu Aurora Ranca, Directorul Stațiunii de cercetare-dezvoltare pentru viticultură, de la Murfatlar.
“În medie, estimăm un kg și jumătate de struguri pe butuc față de 5 kg, deci diferă foarte mult față de anii trecuți, așa că estimăm o producție totală pe cele 140 ha, cam de 180 de tone, ceea ce ar însemna cam 20 la sută din cât se realiza într-un an normal. O să începem recoltarea strugurilor cu o săptămână – 10 zile mai târziu față de anul trecut, pentru că repornirea în vegetație s-a făcut târziu, în mai, (după înghețurile în sol, de la sfârșitul lunii aprilie) și-atunci, normal, că tot acest proces de formare și maturare este mai lent, dar pe la începutul lui septembrie estimăm să începem recoltarea strugurilor”. – Aurora Ranca, Director Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură de la Murfatlar.