Pernă din lână „căpitin’iu”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța
Perna aromânească prezentată face parte dintre obiectele de patrimoniu ale Muzeului de Artă Populară Constanța.

Publicat de Doina Sirbu, 28 iulie 2025, 14:21
Pernele au avut un rol funcțional și decorativ în organizarea interiorului tradițional al locuinței etniilor dobrogene. Cu fețele țesute din lână sau croșetate din dantelă de bumbac, lungi, dreptunghiulare sau pătrate, pernele erau înșirate împrejurul camerei (la turci și tătari) sau pe latura dinspre perete a patului (la români, aromâni și bulgari). Totodată acestea făceau parte din categoria textilelor cu rol ceremonial în diferite obiceiuri, în special legate de nunta tradițională, când pernele erau oferite ca zestre fetelor de măritat. Prin tehnica de lucru, decor și cromatică, ele poartă pecetea specificului etnic.
Piesa prezentată astăzi este o față de pernă țesută din lână, denumită „căpitin’iu”. Este lucrată în primul sfert al secolului al XX-lea, aparține aromânilor grămosteni din Bulgaria și a fost achiziționată în anul 1974 din localitatea Beidaud, județul Tulcea.
Compoziția ornamentală a pernelor diferă în funcție de grupul de aromâni căreia le aparțin. Astfel, acestea prezintă vărgi simple sau alese cu motive geometrice, linii zigzagate , motive stilizate zoomorfe sau avimorfe, arborele vieții și chiar decor floral asemănător scoarțelor. Fața de pernă este decorată cu romburi concentrice (simboluri solare) țesute cu lână policromă, dar și cu fir metalic argintiu. Dosul este țesut simplu, în vărgi. Perna este încheiată cu feston pe care sunt aplicați ciucuri din lână. Piesa este clasată în categoria juridică TEZAUR, prin Ordinul nr. 2168/20.03.2013, poziția 16, emis de Ministerul Culturii.
Perna aromânească prezentată face parte dintre obiectele de patrimoniu ale Muzeului de Artă Populară Constanța etalate în expoziția temporară „Mozaic etnic dobrogean”, deschisă până pe 31 august 2025.
Sursă: Muzeul de Artă Populară Constanța