ANM: România, între temperaturi record pentru ultimii 50 de ani și furtuni violente
Canicula persistă în sud-est, în timp ce în trei sferturi din țară instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Publicat de Adina Sîrbu, 27 iulie 2025, 11:36
Dimineaţa de duminică, 27 iulie, a adus recorduri ale temperaturilor minime la 50 de staţii meteorologice, după ce ziua de sâmbătă, 26 iulie, a fost cea mai caldă din această vară, a anunţat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, la Digi24.
„Ziua de ieri, 26 iulie, cea mai caldă zi din această vară de până în prezent, confirmată şi de recordurile temperaturilor maxime zilnice la 114 staţii meteorologice. La Calafat 43,4 grade. La 33 staţii meteo temperaturile maxime au atins şi chiar au depăşit 40 grade. La cele trei staţii din Capitală am înregistrat recorduri ale unei zile de 26 iulie: între 40 până la 41,5 grade la Bucureşti-Filaret. În această dimineaţă (duminică, n.r.) am continuat seria recordurilor, pentru că la 50 de staţii meteorologice minimele au fost cele mai ridicate pentru o dimineaţă de 27 iulie de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră”, a precizat Mateescu.
Potrivit acesteia, partea de sud-est a ţării va rămâne sub un val de căldură intens şi persistent, în timp ce în restul teritoriului temperaturile pot scădea până la 25 – 26 grade în vestul şi nord-vestul ţării și vor fi perioade cu ploi torențiale, intensificări ale vântului și cantități importante de precipitații.
Vreme la extreme
România s-a confruntat sâmbătă cu o vreme a extremelor. În sud a fost cea mai fierbinte zi din ultimii 50 de ani, în timp ce vestul țării a fost măturat de furtuni devastatoare.
Ieri, în județele Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Hunedoara, Timiș, Sibiu și Sălaj, zeci de acoperișuri au fost smulse de vânt, peste 20 de copaci s-au prăbușit la pământ și au fost avariate mai multe mașini.
La Timișoara, un copac a căzut peste o persoană care a ajuns la spital, iar mai mulți tineri, participanți la un festival, au avut nevoiee de îngrijiri medicale.
Din cauza furtunii violente, un bărbat care participa, sâmbătă seara, la un maraton montan, în zona Câmpulung Moldovenesc, a murit, după ce un copac s-a prăbuşit peste el, iar accesul salvatorilor către victimă a fost îngreunat din cauza drumului blocat de arborii rupţi.
Jumătatea sud-estică a țării se află sub avertizări de caniculă și disconfort termic până luni, 28 iulie.
Este Cod Roșu de temperaturi ce vor atinge 41 de grade și disconfort termic ridicat va fi valabil, de astăzi de la ora 10.00, în județele Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Călărași, Ilfov și municipiul București.
Muntenia, estul Olteniei, sudul și centrul Moldovei și vestul județului Constanța se află sub incidența unui Cod Portocaliu de maxime între 35 și 39 de grade.
Totodată, în estul și sudul Transilvaniei, nordul Moldovei, sudul Olteniei și în partea continentală a județului Tulcea, este în vigoare un Cod Galben de caniculă și disconfort termic ridicat, fiind așteptate temperaturi de 33 și 36 de grade.
Aproape trei sferturi de țară se va afla, duminică, sub avertizări de instabilitate atmosferică, vijelii și averse torențiale.
În intervalul orar 15.00 – 23.00, vor fi valabile Coduri Portocaliu și Galben de fenomene meteo extreme – averse torențiale însemnate cantitativ, descărcări electrice, vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h) și grindină de medii și mari dimensiuni (2…5 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…60 l/mp.
Sursă: AGERPRES