AUDIO | La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a avut loc o dublă lansare de carte

Publicat de Doina Sirbu, 25 iulie 2025, 07:26 / actualizat: 25 iulie 2025, 9:56
Volumul “Pontica 57”, publicație de marcă a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, precum și volumul suplimentar “Supplementum XI”, dedicat pentru prima dată în istoria editorială perioadei de început a Evului Mediu, secolelor VII – XIII, au fost lansate joi la noul sediu al instituției de cultură, de pe strada Arhiepiscopiei, nr 17.
Alături de directorul MINAC, Delia Roxana Cornea, redactorul șef al revistei Pontica, dr. habil. Gabriel Mircea Talmațchi și editorul volumului Supplementum, dr. Cristina Paraschiv-Talmațchi, au participat dr. Oana Damian de la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, al Academiei Române și dr. Emanuel Petac de la Biblioteca Academiei Române. Ce înseamnă Pontica pentru Dobrogea, revistă care apare anual în sute de exemplare și care are schimburi cu aproximativ 200 de instituții culturale de profil din țară și din străinătat, aflăm în materialul realizat de Silvia Pascale.
Revista Pontica, anuar al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu o apariţie neîntreruptă din anul 1968 a ajuns la numărul 57. Lansarea ei este de fiecare dată o sărbătoare pentru istoricii dobrogeni. Volumul Pontica 57 (2024) cuprinde în sumar 21 de articole valoroase grupate în mai multe categorii tematice: Historica et Archaeologica (care cuprinde studii referitoare la perioadele preistorică, greacă, romană și medievală), Inventaria Archaeologica (o secțiune în care sunt tratate o serie de categorii de artefacte specifice epocilor preistorică, romană și medievală), Epigraphica (cu note asupra unor inscripții grecești), Nomismata (reflectând aspecte legate de istoria monetară, de perioadă greacă și otomană) și Auxiliaria (care cumulează studii în care analizele interdisciplinare vin în sprijinul arheologiei și istoriei). Acestora li se adaugă patru recenzii (ale unor volume de specialitate publicate recent în țară și străinătate) și două evocări, In Memoriam, a două mari personalități ale arheologiei și numismaticii românești, prof. dr. Virgil Mihăilescu-Bîrliba și prof. dr. Eugen Nicolae au precizat membrii echipei redacționale.
Este o bucurie și faptul că revista Pontica beneficiază de un volum suplimentar, Supplementum XI, FORTRESSES, TOWNS AND SETTLEMENTS. Everyday life on the edge of empires (7th – 13th centuries), dedicat pentru prima dată în istoria editorială a muzeului constănțean perioadei de început a Evului Mediu, secolelor VII – XIII, lansat împreună cu Pontica 57. Articolele care îi compun sumarul prezintă forme specifice ale evoluției vieții de zi cu zi de la marginea unor imperii din Europa Răsăriteană și Centrală. Raidurile, conflictele, schimbările administrative, instabilitatea, ca și influența marilor puteri asupra teritoriilor de graniță, atât în interior cât și în exterior (în vecinătate), sunt doar câțiva dintre factorii care au influențat puternic evoluția comunităților de aici au subliniat specialiștii MINA Constanța.
Cea mai mare parte a contribuțiilor fac referire la zonele de graniță ale Imperiului bizantin, care după 971 includeau și Dobrogea, altele aducând în atenție regiuni din Bazinul Carpatic aflate în sfera de influență a unor puteri continentale, precum Kaganatul avar, Imperiul carolingian al francilor, Moravia Mare și Regatul Ungariei. Celor 17 articole, scrise de recunoscuți specialiști ai perioadei enunțate, din țară și străinătate, li se adaugă evocarea unuia dintre precursorii arheologiei medievale dobrogene, cercetătorul dr. Petre Diaconu, de la a cărui naștere s-au împlinit, în 2024, o sută de ani.
Volumele științifice Pontica 57 și Supplementum XI (Pontica 57) au fost publicate în condiții grafice de calitate la Editura Mega, din Cluj-Napoca, urmând a fi disponibile la vânzare și online, pe site-ul revistei sau în bazele de date internaționale în care au fost incluse.
Revista apare într-un tiraj de 500 de exemplare anual, fiecare număr conţinând între 500 şi 700 de pagini şi este inclusă în baze de date naționale și internaţionale .