Restauratoarele Muzeului de Artă Populară Constanța, coordonatorii unor ateliere unde copiii învăță să picteze pe sticlă, să țeasă, să confecționeze măști și păpuși tradiționale
Cine le îngrijește și le protejează ca aceste piese de patrimoniu să câștige bătălia cu timpul?

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 iulie 2025, 10:19
Când intrăm în Muzeul de Artă Populară din Constanța ne minunăm de straiele populare, vechi de peste 100 de ani, care arată impecabil, dar și de icoanele din lemn și pe sticlă, aflate într-o perfectă stare de conservare.
Dar cine este în spatele lor? Cine le îngrijește și le protejează ca aceste piese de patrimoniu să câștige bătălia cu timpul?
Astăzi le cunoaștem pe Aurelia Cionga, restaurator textile și pe Ioana Drăgan, restaurator icoane, specialiștii Muzeului de Artă Populară din Constanța ce vor găzdui, pe toată perioada verii, atelierele pentru copii. Vor îmbina astfel munca de atelier cu întâlnirile cu cei mici, mereu plini de întrebări și de dorința de a învăța meșteșuguri de demult.
Activitățile coordonate de restauratorii Aurelia Cionga și Ioana Drăgan fac parte din proiectul „VARA LA MUZEU” – ATELIERE DE PEDAGOGIE MUZEALĂ, o idee excelentă prin care copiii și adolescenții își pot petrece vacanța într-un mod foarte plăcut și educativ.
Departe de ecrane, cei mici, singuri sau alături de părinții și bunicii lor, vor afla o mulțime de lucruri noi și, în același timp, vor descoperi patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța au anunțat organizatorii.
Participanții la aceste activități se vor transforma în mici meșteșugari și vor învăța să picteze icoane pe sticlă, să țeasă la război, să confecționeze măști tradiționale și să realizeze păpuși pe suport de linguri din lemn îmbrăcate în port popular.
Sursele de inspirație pentru aceste activități educative vor fi obiectele din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța.
Reprezentanții muzeului au precizat că în costul atelierelor sunt incluse toate materialele necesare, iar participanții vor putea pleca acasă cu propriile creații.
Oferta educativă cuprinde următoarele activități: Atelier de realizat păpuși în port tradițional, pe suport de lemn, atelier de icoane pe sticlă, atelier de țesut, atelier de confecționat măști tradiționale, atelier de realizat păpuși din fire colorate
Activitățile vor avea loc în perioada iulie-august 2025.
Înscrierea se face pe bază de programare la numărul de telefon 0241 61 61 33, pe e-mail-ul instituției, muzeuetno@yahoo.com, sau prin comentarii la această postare.
De menționat este faptul că săptămâna aceasta copiii încă se mai pot înscrie la Școala de Olărit de la Muzeul de Artă Populară Constanța, susținută cu pasiune și cu răbdare de către meșterul popular Cristian Munteanu.
Redactor – Silvia Pascale