AUDIO | Muzeul Național al Marinei Române din Constanța a fost închis pentru reabilitarea clădirii de patrimoniu
Timp de 18 luni, turiștii pot vizita secția de la Mangalia, dar și un punct muzeal ce va fi amenajat, la Constanța, cu piesele cele mai importante din vechea colecție, spune muzeograful Andreea Croitoru.

Publicat de Adina Sîrbu, 23 iulie 2025, 09:57
Vestea închiderii Muzeului Național al Marinei Române din Constanța, pe o perioadă de 18 luni, i-a întristat pe turiștii care ar fi vrut să descopere sau să revadă piesele unicat ale acestei instituții de cultură.
Însă clădirea, monument istoric de categoria A, ce adăpostește expoziția permanentă, avea nevoie urgentă de reparații capitale, de la temelie și până la acoperiș.
Eu știu că în acest concediu sau în zilele libere turiștii nu mai pot să viziteze Muzeul Marinei, dar credem noi că, atunci când peste 18 luni, cât este prevăzut contractul să se deruleze, Muzeul își va redeschide porțile într-o imagine nouă, în culori și lumini noi și categoric, vizibil consolidat, va fi o bucurie pentru noi toți, a declarat șefa Secției Muzeu, dr. Andreea Croitoru.
Pe toată durata închiderii, variante pentru iubitorii tradițiilor și a valorilor marinărești există.
Muzeograful Andreea Croitoru a anunțat pentru Radio Constanță că turiștii pot vizita secția de la Mangalia, mai mică, ce e drept, dar la fel de interesantă. Specialiștii mai au în plan amenajarea unui punct muzeal la Constanța, în care să fie aduse cele mai frumoase și mai importante piese din vechea colecție. Exponatele de dimensiuni foarte mari, precum monoxila, lentila farului de la Tuzla sau torpilele, vor fi ambalate cu grijă și lăsate pe loc, pe toată perioada lucrărilor de reparație.
Muzeul Național al Marinei Române este închis vizitării încă din data de 14 iulie.
Toate eforturile noastre se îndreaptă acum spre protejarea patrimoniului cultural, astfel încât lucrările să se desfășoare cât mai rapid. Scopul principal este să asigurăm dăinuirea clădirii de patrimoniu, care a devenit din 1969 casa tradițiilor și valorilor marinarilor români și să ne întoarcem cât mai repede la misiunea de bază: etalarea patrimoniului cultural naval pentru vizitatorii noștri!, au transmis atunci reprezentanții instituției.
Urmează un interviu semnat de Silvia Pascale.