Black Sea 200 Regatta 2025, prima regată offshore non-stop din România
Cursa este organizată printr-un parteneriat internațional între Asociația Yacht Club Sportiv Seanergya, Asociația Sailing 4 Fun și Yacht Club „Port Bourgas”.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 iulie 2025, 17:16
Coasta vestică a Mării Negre va găzdui unul dintre cele mai spectaculoase și provocatoare evenimente nautice din zonă: Black Sea 200 Regatta 2025, prima regată offshore non-stop din România, cu un traseu de 200 de mile nautice. Evenimentul se află la prima ediție.
Organizată în perioada 21–27 iulie 2025, regata reunește peste 10 ambarcațiuni din țările din jurul Mării Negre (România și Bulgaria), care vor înfrunta împreună valurile, vântul și provocările unui traseu de anduranță cu startul și sosirea în Mangalia și un punct de control spectaculos pe Insula Sfânta Anastasia, în Golful Burgas din Bulgaria.
Regatele offshore implică trasee de zeci sau sute de mile nautice, rute care trec prin zone deschise, unde echipajele trebuie să navigheze continuu, să planifice ture de somn, să gestioneze schimbările de vreme și siguranța pe mare.
Black Sea 200 Regatta este mai mult decât o competiție sportivă. Este o demonstrație de tactică, rezistență și camaraderie pe apă. Echipajele vor naviga zi și noapte, punându-și la încercare strategia și capacitatea de adaptare în fața condițiilor imprevizibile ale Mării Negre.
Cursa este organizată printr-un parteneriat internațional între Asociația Yacht Club Sportiv Seanergya, Asociația Sailing 4 Fun și Yacht Club „Port Bourgas”.
„Black Sea 200 este prima competiție de tip Long Offshore din România, organizată profesionist, conformă cu toate regulile de siguranță impuse de regulamentele World Sailing și care poate fi urmărită online de către pasionații de sailing. S-au înscris concurenți din România și Bulgaria. Anul acesta este prima ediție, dar ne dorim să devină un reper constant în calendarul competițional regional la care să participe și echipaje din Bulgaria, Turcia, așa cum se întâmplă la cele deja consacrate precum Bosphorus Cup și Aegean 600. În același timp ne dorim o prezență cât mai mare a spectatorilor la start și sperăm că organizarea acestui gen de competiții să fie o inspirație pentru părinți și să atragă cât mai mulți copii în cluburile de yachting. Federația Română de Yachting susține înscrierea copiilor la cluburile de yachting și îi invită să vină pe malul lacului Siutghiol pentru a asista la Campionatul Național de Dinghy în perioada 25-31 august”, declară Radu-Daniel Niculăiță, președintele Federației Române de Yachting.
Participanții vor beneficia de cele mai stricte măsuri de siguranță, inclusiv instructaje de prim-ajutor pentru skipperi și co-skipperi, inspecții amănunțite ale echipamentului și un sistem de urmărire automată care va permite și publicului să urmărească în timp real evoluția ambarcațiunilor, care va fi disponibil pe site-ul blacksea200.ro.
Black Sea 200 devine, astfel, un reper pe harta sailingului offshore regional, oferind o oportunitate unică de a urmări îndeaproape un adevărat maraton nautic de strategie și anduranță.
Ambarcațiunile pot fi admirate și de turiști înainte de plecarea în cursă, pe data de 24 iulie, precum și la sosirea acestora în marina Life Harbour Limanu, pe data de 27 iulie.