CONSTANȚA: Mizerie și produse alimentare nesigure în două unități din Piața Tomis III
Condiții insalubre descoperite de comisarii de la Protecția Consumatorului, la o patiserie și într-un punct de lucru ce prepara șuberek.

Publicat de Adina Sîrbu, 18 iunie 2025, 17:50
Comisarii CJPC Constanța au controlat astăzi două unități de alimentație publică din Piața Tomis III din municipiu.
- La patiseria „A la francaise”, deținută de firma NEW GOURMET SRL, comisarii au constatat nereguli majore în privința siguranței alimentare și igienă precară în spațiile de producție.
Comisarii au găsit de la vitrine ruginite și neigienizate, cu chedere murdare și deteriorate, cu depuneri grosiere de praf, mizerie și mucegai, până la depozitarea prăjiturilor la temperaturi de 11…13,5 grade Celsius și a înghețatei la -4,5 grade.
De asemenea, șervețelele și băuturile răcoritoare erau depozitate direct pe pardoseală, iar de pe etichete lipseau ingredientele, alergenii și valorile nutriționale.
În urma neregulilor, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de 2.800 de lei, iar activitatea de prestări servicii a fost suspendată temporar până la remedierea deficiențelor
- Comisarii au verificat și un spațiu unde se prepară și comercializează șuberec, administrat de firma GALIM EXIM, și unde au constatat, de asemenea, proceduri nesigure și igienă precară.
Astfel, în agregatul frigorific destinat depozitării materiilor prime din spațiul de prelucrare, au fost identificate: carne preparată pentru suberec, aluat fără menționarea datei fabricării, ouă fără indicarea datei de dezinfectare, alimente aparținând personalului, depozitate împreună cu materiile prime utilizate în procesul de producție.
Cuptorul utilizat pentru coacere prezintă un grad ridicat de neigienizare, ventilatorul acestuia având depuneri vizibile de arsură și grăsime, iar hota destinată evacuării aerului prezintă acumulări masive de grăsime și arsură, semn al lipsei întreținerii și igienizării periodice.
Tăvile de coacere sunt neigienizate, prezentând un grad accentuat de arsură, bancul de lucru este prevăzut cu o suprafață din lemn vopsit, iar vopseaua este exfoliată.
Nu există grafic de monitorizare a schimbului de ulei, conform cerințelor legale în vigoare pentru activitățile de prăjire.
Canalul de scurgere din paviment este neigienizat, iar pavimentul prezintă fisuri și este neigienizat, creând condiții improprii de lucru.
În spațiul de producție, mai multe prize electrice sunt neprotejate, fără capace, iar coșurile de colectare a deșeurilor nu sunt prevăzute cu sistem de acționare la pedală.