CONSTANȚA: Creștere accelerată stridiilor japoneze aclimatizate în Marea Neagră!
Totodată, operațiunile de mentenanță a instalației devin mai complexe.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 iunie 2025, 14:50
Odată cu încălzirea apei mării, creșterea stridiilor japoneze de pe instalația experimentală de acvacultură a INCDM ”Grigore Antipa” devine una accelerată.
Atât cantitatea mare de fitoplancton comparativ cu sezonul rece, cât și consumul energetic mai scăzut sunt factori determinanți ai acestui proces.
Totodată, operațiunile de mentenanță a instalației devin mai complexe: cuștile trebuie curățate mai des de organismele depuse pentru a preveni sufocarea materialului biologic, informează INCDM.
Raportul dintre cochilie și carne continuă să crească (conținut de carne de 25-30% din greutatea totală a unui individ), calitatea stridiilor cultivate în Marea Neagră compensând eforturile suplimentare pe care operatorii interesați trebuie să le depună.
Echipa de acvacultură marină este compusă din Dr. Victor Niţă, Dr. Magda Nenciu și teh. Mirică Crivăţ.