DIALOGURI LA ZI | Carmen Paraschivescu, psihoterapeut și blogger culinar, invitată în emisiune
Care sunt semnele unei relații nesănătoase cu mâncarea și ce spune felul în care mâncăm vorbește despre relația cu noi înșine - două dintre întrebările la care aflăm răspunsuri de la specialist.

Publicat de Adina Sîrbu, 12 iunie 2025, 15:33
De la obsesia dietelor de slăbit și a alimentelor bio, de la gastronomie ca element de cultură locală și element de marketing turistic și până la tulburările de alimentație prin care compensăm emoții dificil de gestionat, relația cu hrana este una complexă și incomplet conștientizată.
Știința spune că oamenii ar trebui să mănânce pentru a supraviețui. Dar omul modern mănâncă (și) pentru a calma stresul, pentru a-și asigura o sursă facilă de plăcere sau pentru a-și satisface impulsurile consumiste.
Drumul spre frigider poate vorbi despre mai multe feluri de foame: de iubire, de liniște, de acceptare sau de conexiune. Și cum o prăjitură este privită cu infinit mai multă îngăduință decât o țigară, alimentele se pot transforma tacit în aliații noștri în lupta cu dificultățile sau, mai corect, într-un anestezic tolerat.
Îmbrățișăm frenetic unele teorii, sau respingem vehement anumite principii. Adoptăm cu naivitate poziții radicale care promit rezultate, ignorând că echilibrul este calea de aur spre adevăr.
Care sunt semnele unei relații nesănătoase cu mâncarea? Felul în care mâncăm vorbește despre relația cu noi înșine?
Aflăm de la Carmen Paraschivescu, psihoterapeut și o pasionată de gastronomie, invitata Mihaelei Andrei în emisiunea „Dialoguri la zi” cu viziunea specialistului și cu opinii asupra subiectului, legitimate de formația profesională și de experiență.