Campanie de prevenție a cancerelor de piele, pentru turiștii și lucrătorii de pe litoral
„Un diagnostic care arde: melanomul în sezonul estival”, campanie derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Publicat de Adina Sîrbu, 10 iunie 2025, 11:41
În contextul sezonului estival, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România derulează o campanie de informare şi conştientizare privind cancerele de piele (melanom şi non-melanom), adresată turiştilor şi lucrătorilor sezonieri din industria HoReCa, direct pe litoralul Mării Negre.
România se confruntă cu o creştere constantă a numărului de cazuri de cancer de piele, conform celor mai recente date furnizate de Globocan şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.
În anul 2024, s-au înregistrat peste 1.800 de cazuri noi de melanom malign, iar alte câteva mii de cazuri de cancere cutanate non-melanom (precum carcinomul bazocelular şi spinocelular), acestea din urmă fiind mai frecvente, dar cu risc mai mic de mortalitate dacă sunt depistate din timp.
Expunerea la soare fără protecţie – principalul factor de risc
Printre factorii de risc majori se numără:
- expunerea prelungită şi repetată la radiaţii UV, în special în intervalul orar 11.00-17.00,
- pielea deschisă la culoare,
- istoricul de arsuri solare, în special în copilărie,
- utilizarea solarului,
- antecedentele familiale de melanom sau alte tipuri de cancer cutanat.
„În special în lunile de vară, prevenţia este esenţială. Aplicarea unei creme cu factor de protecţie solară de minimum 30, de 3-4 ori pe zi în timpul expunerii, purtarea pălăriilor şi hainelor cu mânecă lungă, evitarea expunerii directe în orele de vârf şi autoexaminarea frecventă a pielii sunt gesturi simple care pot salva vieţi”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Semne de alarmă şi când să mergem la medic
Un rol crucial în depistarea timpurie îl are vigilenţa faţă de modificările de culoare şi formă de pe piele. Diagnosticarea precoce asigură un prognostic mult mai bun şi un tratament eficient, mai puţin invaziv, de aceea, orice modificare suspectă, precum cele de mai jos, reprezintă un motiv suficient pentru a consulta un medic dermatolog:
- apariţia unei aluniţe noi cu aspect neregulat,
- modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei aluniţe existente, leziuni care nu se vindecă,
- pete care sângerează sau devin dureroase.
Educaţia salvează vieţi!
Campania derulată de FABC pe litoral include distribuirea de materiale informative, discuţii directe cu grupurile ţintă, sfaturi practice privind fotoprotecţia, toate cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra pericolelor reale ale expunerii neprotejate la soare.
Sursă: Agerpres