TULCEA: Maratonul Internațional Ivan Patzaichin deschide sezonul turistic în Deltă
Vineri se dă startul într-o nouă competiție sportivă de vâslit în Delta Dunării, o pledoarie pentru turismul sustenabil, dar și pentru crearea unui canal olimpic ecologic destinat sporturilor nautice.

Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2025, 19:38
Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează, în perioada 23-25 mai 2025, o competiţie dedicată deopotrivă amatorilor şi celor experimentaţi în sporturile nautice: un maraton de vâslit pe traseul de ecoturism „Delta lui Ivan”, care leagă Memorialul Ivan Patzaichin din Tulcea de Muzeul Ivan Patzaichin – Centrul de inovare comunitară din satul Mila 23, locul natal al marelui campion.
Traseul de 46 km poate fi parcurs fie într-o singură zi (categoria Elite), fie în două zile (categoria Loisir), oferind o experiență accesibilă atât sportivilor de performanță, cât și amatorilor pasionați de natură și aventură.
Iubitorii de sport şi de Deltă aflaţi vineri, 23 mai, în Tulcea, sunt invitați să participe, la ora 09.00, la startul competiţiei, pe Faleza Ivan Patzaichin, în zona Memorialului dedicat acestuia. Apoi vor avea prilejul de a urmări întrecerea pe tot parcursul zilei, chiar de la nivelul apei, pe ecranele amplasate pe Faleză, unde aceasta va fi transmisă LIVE!
„Traseul Delta lui Ivan a fost acreditat în 2024 de ARBDD ca traseu de ecoturism şi, odată cu lansarea noului sezon turistic 2025, sperăm să transformăm acest maraton într-una dintre cele mai importante competiţii din Europa de acest gen, pentru că beneficiem de două atu-uri nepreţuite: numele celui mai titrat sportiv al canoei al tuturor timpurilor şi unul dintre cele mai frumoase circuite pe apă din Delta Dunării”, anunță organizatorii.
Competiţia are două categorii. Sportivi de performanţă şi alţi concurenţi ce au ales să se înscrie în categoria Elite vor parcurge traseul într-o singură zi, iar amatorii pasionaţi de natură şi aventură înscrişi în categoria Loisir au posibilitatea să parcurgă traseul în două zile, beneficiind de experienţă accesibilă şi având prilejul să înnopteze într-unul din cele două puncte de înnoptare recent amenajate pe traseu.
„Tata ar fi fost încântat să vadă o competiţie sportivă pe Dunăre, şi sper că toţi participanţii, atât cei din categoria Elite cât şi începătorii, se vor bucura de această experienţă şi vor dori s-o repete. Ştiu că numele lui este legat mai degrabă de performanţă şi de competiţie făcută cu intensitate, dar i-aş îndemna pe cei ce vor parcurge traseul Delta lui Ivan să îşi îngăduie timpul şi starea de spirit de a observa natura în timpul cursei şi să aprecieze cum se cuvine Delta de la nivelul apei. Este, cu adevărat, un prilej de a înţelege şi savura bogăţia acestor locuri”, a spus Ivona Patzaichin-Rusu, preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23.
„Turismul de nişă este cel mai potrivit pentru dezvoltarea Deltei, dar ceea ce propunem prin organizarea acestei prime ediţii a Maratonului Ivan Patzaichin este mai mult decât o pledoarie pentru turism sustenabil. Sunt mulţi ani de când am început, cu Ivan, planurile pentru a construi un canal olimpic, ecologic, la Tulcea. Îşi dorea mult să avem în România o pistă de competiţie pentru sporturi nautice la standardele impuse de sportul de mare clasă. Nu ştiu dacă prin acest maraton putem convinge factorii de decizie că este un obiectiv absolut realist pentru Tulcea şi necesar pentru România, dar încercăm din nou, pentru că nu vom abandona proiectele care i-au fost dragi lui Ivan”, a completat Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23.
Maratonul de vâslit nu este doar o competiţie sportivă, ci şi un model de turism sustenabil care îmbină protecţia mediului, educaţia ecologică, valorificarea patrimoniului natural şi cultural şi dezvoltarea unor infrastructuri inovative. Caracterul inovativ vine din amenajarea celor două puncte de înnoptare de pe traseul Delta lui Ivan, integrate armonios în natură, folosind materiale naturale şi sisteme autonome de energie şi din dezvoltarea unei aplicaţii digitale pentru ghidaj şi monitorizarea traseelor.
Parteneri: Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea, ARBDD – Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Organizaţia de Management al Destinaţiei la nivelul municipiului Tulcea, Primăria Comunei Crişan.
Sursă: AGERPRES