TULCEA: Energoterm a închis robinetul de apă caldă pentru tulcenii din sistemul centralizat
Din banii de subvenție dați Energoterm în ultimii 15 ani, se mai construia un oraș, spune primarul Ștefan Ilie.

Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2025, 20:09
Societatea Energoterm SA din municipiul Tulcea a anunţat, joi, pe pagina proprie de pe o reţea socială, că suspendă serviciul de distribuţie a apei calde în cele aproape 6.100 de apartamente pe care le deserveşte, din cauza debitelor pe care le înregistrează către furnizorul de gaze naturale.
În momentul de faţă singurul furnizor de apă caldă şi căldură în sistem centralizat înregistrează debite în valoare de peste 7 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale, în timp ce are de încasat de la populaţie circa 12 milioane de lei, din care 5 milioane de lei reprezintă debite mai vechi de trei ani.
Autoritatea locală suportă circa 60% din preţul energiei termice furnizate populaţiei racordate la sistemul centralizat, în condiţiile în care ultimul ajutor primit de la Guvern pentru asigurarea acestei subvenţii a fost în urmă cu mai mulţi ani, iar autoritatea publică locală nu-şi permite să susţină acest sistem.
„Dacă am avea aceşti bani în fiecare an (subvenţia pentru asigurarea unui preţ mai mic populaţiei racordate în sistem centralizat) şi nu i-am mai da către Energoterm, probabil că modernizam municipiul Tulcea mult mai devreme. În mod sigur, în ultimii 15 ani, din banii care s-au acordat la Energoterm, se mai construia un oraş”, a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
El a amintit că luna viitoare consilierii locali vor adopta o hotărâre privind sistemul de furnizare a agentului termic în municipiu, în momentul de faţă la nivelul Primăriei existând o comisie care analizează situaţia acestuia şi soluţii pentru abonaţi.
„În obiectivele şcolare pe care le avem în municipiu, vom investi în acest an pentru trecerea la un alt sistem de încălzire şi furnizare a apei calde. Din cele 22 de unităţi şcolare, în 5 dintre ele trebuie să intervenim. Însă sunt şi alte instituţii cu obiective sociale care vor fi înştiinţate pentru a-şi găsi resurse alternative”, a mai spus primarul Ştefan Ilie.
Situaţia societăţii Energoterm SA a fost prezentată de mai multe ori consilierilor locali, unii dintre aceştia susţinând lipsa de rentabilitate a sistemului de centralizat de furnizare a agentului termic, chiar şi în condiţiile în care Primăria municipiului a susţinut financiar modernizarea cazanului de apă fierbinte care funcţionează în incinta combinatului de alumină.
Sursă: AGERPRES