TULCEA: Ateliere de scriere creativă în şcolile din Deltă
Lansat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, proiectul de realizare a ecomonografiilor de către copii este o premieră pentru România.

Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2025, 17:06
Copiii implicaţi în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localităţi din Delta Dunării vor avea luna viitoare parte de o tabără în rezervaţie, după ce, până acum, au fost implicaţi în ateliere de autorat susţinute de reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Promovarea Educaţiei Deschise, în cadrul unui proiect susţinut financiar de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Proiectul privind realizarea ecomonografiilor de către copii a fost lansat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, în luna septembrie a anului trecut, în prezenţa ministrului Mediului, Mircea Fechet, şi este un proiect pilot prin care iniţiatorii doresc să încurajeze învăţarea prin explorare şi asumarea creativităţii şi a responsabilităţii într-un context non-formal.
„Este un pionierat în România, pentru că noi nu ştim să fi fost implicaţi copii în realizarea unui astfel de demers, iar tocmai de aceea, pentru a nu fi o presiune pentru ei, noi le-am numit monografii subiective. Vrem să vedem perspectiva copiilor despre comunitatea lor, despre modul în care pot să o protejeze. Vrem de fapt să fie un îndemn la a-şi valoriza comunitatea şi la a înţelege şi a conştientiza ce înseamnă aspectele de protejare a mediului şi a patrimoniului”, a declarat vicepreşedinta APED, Laura Gunesch.
În proiect, sunt implicaţi elevi din unităţile şcolare din Crişan, Chilia Veche, CA Rosetti, Sarichioi, Sfântu Gheorghe şi din oraşul Sulina care, luna viitoare, vor participa la o tabără.
„Demersul nostru este de a-i încuraja să ajungă la acele aspecte pe care încă nu le ştiu despre comunitate sau poate le ştiu, dar la nivel superficial, iar ceea ce se poate face în acest proiect este să-i învăţăm ce înseamnă învăţarea prin explorare. Adică fii curios, du-te dincolo de aparenţe şi încearcă să găseşti elementul acela de mândrie locală pe care întotdeauna l-am găsit în iniţiativele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, motiv pentru care m-am şi alăturat acestui demers”, a mai spus Laura Gunesh.
Primele ecomonografii vor fi lansate la ediția din acest an a Festivalului Ivan Patzaichin, reprezentanta APED exprimându-şi dorinţa ca proiectul de la Tulcea să fie realizat şi în alte zone din ţară.
Sursă: AGERPRES