Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents
Valoroasele exponate, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești, ar fi fost furate la comanda unui infractor român, pentru a-l ajuta să evite pedeapsa cu închisoarea.

Publicat de Adina Sîrbu, 21 mai 2025, 16:35
Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws.
Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.
Potrivit acestora, furtul a fost comis la comanda lumii interlope românești. Valoroasele exponate, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești, au fost furate ca monedă de negociere pentru a ajuta un infractor român să evite o pedeapsă cu închisoarea, au declarat sursele bine informate.
Conform acestui scenariu, este foarte probabil ca valorosul coif de aur, cu o vechime de 2.500 de ani, să fie intact.
„Se acumulează indicii potrivit cărora coiful nu a fost topit” și este probabil să se afle pe teritoriul Olandei, conform unei surse apropiate de ancheta poliției, care a estimat că acesta ”probabil este undeva în apropiere de Heerhugowaard, învelit într-un prosop”.
În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, hoții au folosit o bombă de artificii pentru a forța deschiderea unei uși a Muzeului Drents, care găzduia expoziția „Dacia, imperiu de aur și argint”.
Se pare că, într-un interval de patru minute, hoții au distrus cu ajutorul unor ciocane mari două vitrine și au fugit cu coiful de la Coțofenești și cu trei brățări de aur, pentru care valoarea totală a asigurării este de 5,8 milioane de euro. Un detaliu de remarcat, relatat de o sursă RTL Nieuws, este faptul că, în timpul jafului, autorii au scăpat coiful pe jos o dată.
Ancheta poliției s-a concentrat rapid asupra orașului Heerhugowaard din Noord-Holland și a zonei înconjurătoare, unde polițiștii au făcut descinderi în locuințe și spații de depozitare și au arestat șapte suspecți, printre care Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).
Înainte de arestarea lui Jan B., poliția olandeză a lansat o operațiune sub acoperire. Ofițerii s-au dat drept reprezentanți ai unor cumpărătorilor străini, interesați de coiful de aur dacic. Ei au oferit 400.000 de euro, o sumă pe care B. se pare că a refuzat-o. După ce operațiunea a eșuat, B. a fost arestat în cele din urmă.
Acești bărbați ar fi fost recrutați cu ajutorul bandei interzise de motocicliști Hardliners, raportează surse bine informate. „Le-au promis 15.000 de euro de persoană”, a declarat o sursă. Se spune că unul dintre suspecți este un membru aspirant al Hardliners.
Ordinul acestui furt ar proveni din România, au mai declarat sursele pentru RTL Nieuws, independent unele de altele. Artefactele dacice ar fi fost furate la ordinul unui infractor important care dorește să evite o pedeapsă cu închisoarea. Această persoană ar vrea să returneze coiful și brățările în schimbul unei reduceri sau a anulării pedepsei sale. RTL Nieuws nu a aflat despre ce infractor este vorba.
Deși poliția păstrează deschise și alte piste de investigație, „există un interes tot mai mare pentru un client român”, spune o sursă apropiată de anchetă. Întrebată despre acest subiect și despre posibila implicare a bandei de motocicliști Hardliners, procuratura nu a dorit să facă comentarii. „Nu este nimic de spus despre întrebarea dacă a existat un client. Vă revine, așadar, exclusiv să evaluați sugestiile și afirmațiile dumneavoastră, bazate pe surse”.
Conform uneia dintre surse, procuratura păstrează în mod deliberat discreția în acest caz: „Acesta este un caz foarte sensibil. Dacă Țările de Jos ar menționa un client român, ar izbucni imediat un conflict diplomatic”.
Nu este un fapt neobișnuit ca infractorii să intre în posesia unor obiecte artistice de mare valoare cu scopul de a obține o reducere a pedepselor. De exemplu, două picturi ale lui Van Gogh furate din Muzeul Van Gogh în 2003 au fost descoperite într-o cameră ascunsă ce aparținea infractorului italian implicat în lumea drogurilor, Raffaele Imperiale, care a dorit să obțină o reducere a unei pedepse cu închisoarea. De asemenea, recent s-a aflat că o pictură de Frans Hals, furată în urmă cu cinci ani, a ajuns probabil în mâinile infractorului belgian Flor B.
Clubul de motocicliști Hardliners a fost fondat în 2019 în închisoarea din Zaanstad de membri ai clubului de motocicliști interzis Hells Angels. De-a lungul anilor, membri săi au fost condamnați pentru mai multe infracțiuni penale, precum șantaj, incendii provocate și atacuri. Liderul Hardliners, Lysander de R., se află în închisoare din 2018 sub suspiciunea de conducere a unei organizații infracționale. În martie 2024, clubul Hardliners a fost interzis de instanță.
Sursă: AGERPRES