Împletirea muzicii cu stările personajului și arta de a iubi și de a crea – cheia succesului filmului „Enescu, jupuit de viu”, regizor Toma Enache
De la lansarea sa, „Enescu, jupuit de viu” a avut o călătorie impresionantă în țară și peste granițe.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 mai 2025, 14:19
Dramatism, culoare, frumusețe, detalii atât cât trebuie și parfumul timpului, în filmul ce poartă semnătura regizorului constănțean Toma Enache.
A știut că trebuie să realizeze un astfel de film, după ce a vizitat Muzeul Tescani, locul unde a definitivat capodopera sa lirică, Oedip, pe care a dedicat-o Marucăi Cantacuzino.
Avea să afle că numele de cod folosit de securitate pentru compozitor, era Enache, un motiv în plus, despre care a omis să le vorbească celor ce au văzut filmul până acum, a declarat în exclusivitate pentru Radio Constanța, regizorul Toma Enache, aseară după cea de-a 5-a proiecție, la Constanța.
Să ai 11 copii, toți să moară la vârste fragede și ultimul născut să trăiască (conform spuselor regizorului Toma Enache) și să devină unul dintre cei mai mari compozitori, pianiști, violoniști și dirijori ai secolului al XX – lea este și acesta un excelent subiect de film, dar „Enescu, jupuit de viu”, este mai mult decât atât. Este o împletire a muzicii cu stările personajelor, este arta de a iubi și de a crea, este un film ce a fost realizat doar prin contribuții private de peste 1 milion de euro, fără finanțare de la stat.
Regizorul a ținut să mulțumească celor care au contribuit financiar pentru realizarea primului său film: „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” care, după proiecție a făcut posibil să genereze un al doilea film al său: „Între chin și amin”, bazat pe „experimentul Pitești”.
Numai drepturile de autor pentru folosirea muzicii lui Enescu în film, au costat 100.000 de euro, a mărturisit regizorul publicului. Tot ce am visat s-a întâmplat în acest film:
De la lansarea sa, „Enescu, jupuit de viu” a avut o călătorie impresionantă în țară și peste granițe. A trecut un an de la proiecția în premieră mondială, din 19 mai 2024, la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Marche du Film. De atunci, prin participare la numeroase festivaluri de prestigiu, a câștigat peste 40 de premii, printre care amintim:
✨ARPA International Film Awards (Los Angeles)
✨Festivalul Internațional de Film de la Girona
✨Festivalul Internațional de Film de la Salerno
✨International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația
✨Festivalul Internațional de Film din Cipru – Premiile Afrodita de Aur
✨Five Continents International Film Festival (Venezuela)
✨Festivalul Rome Prisma Film Awards
✨Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena
✨European Cinematography Awards (Amsterdam)
✨Festivalul de Film de la Florența
✨Festivalul Internațional de Film BRIDGES din Corinthia Peloponnese
✨Colortape International Film Festival (Brisbane, Australia)
✨Festivalul Internațional de Film de la Istanbul HALIC GOLDENHORN
✨Festivalul Internațional de la Monaco
✨Festivalul Internațional de Film Without Voice din Buenos Aires, Argentina
✨Festivalul de Film Independent de la Rotterdam
✨Deluxe Film Festival (Roma)
✨Madrid Film Awards (MADFA)
✨British Film Festival (Londra)
✨Festivalul Internațional de Film Lonely Wolf (Londra)
Proiecția cu numărul 100 a filmului va avea loc în data de 24 mai 2025, la Paris, în renumita Salle Cortot, într-un eveniment internațional de gală dedicat lui George Enescu în prezența cineastului Toma Enache.
Paris este locul unde în urmă cu 70 de ani, s-a stins din viață, la 4 mai 1955, la vârsta de 74 de ani, după o viață în care a iubit muzica și o femeie care nu i-a aparținut niciodată cu adevărat, prințesa Maruca Cantacuzino.
Proiecțiile viitoare:
21 – Cinema Muzeul Țăranului Românului ora 19.00
24 mai, ora 19.00, Salle Cortot, Paris
26 mai, ora 20.30, Cinema Comoedia, Lyon
15 iunie ora 15.00 la Cinema Genesis, Londra
Turneul național și internațional al filmului din acest an se desfășoară, sub egida ENESCU 70, pentru că se împlinesc 70 de ani de la plecarea din această lume a compozitorului de geniu, George Enescu.
Redactor – Liliana Fustanela