AUDIO | A patra ediție Aegyssus Sport Fest reunește peste 1.800 de sportivi la Tulcea
Zeci de competiții, sute de momente de adrenalină și participanți din toată țara animă orașul Tulcea în perioada 16 mai – 1 iunie.

Publicat de Adina Sîrbu, 19 mai 2025, 14:47 / actualizat: 19 mai 2025, 16:36
Ajuns deja la ediția a patra, Aegyssus Sport Fest a devenit un reper al sportului de performanță din Dobrogea și, totodată, o platformă prin care comunitatea este invitată să descopere, să susțină și să trăiască bucuria mișcării, indiferent de vârstă.
Detalii aflăm de la Ion Boncea, coordonatorul Aegyssus Sport Fest și consilier pe sport al primarului Ștefan Ilie.
Avem foarte mulți participanți anul acesta din afara județului. Din aproximativ 1.800 de participanți înregistrați până în acest moment, aproape 1.000 dintre ei sunt din afara județului. Avem la Le Pelican Sportif tenis de câmp și squash. Pe 24 mai, la Sala CSS, avem Campionat Național de Pangration Athlima. Pe 24 mai, la Pădurea Bididia, concursul de Mountain Bike XCO, la Sala Pohariu (n.r. Sala de Sport „Daniel Iulian Pohariu”), tot pe 24 mai, box. Dacă vremea este bună, boxul va fi pe patinoarul Tulcea. Pe 24 mai avem și concurs de șah la Liceul Tehnologic Henri Coandă. Pe 25 mai e Campionatul Național de Triatlon pe Lacul Ciuperca și pe 1 iunie la Sala CSS Campionatul Național de Baschet 3×3.
M-aș bucura să vină mult mai mulți spectatori decât sportivi pentru că din rândul spectatorilor, de obicei, ies următorii sportivi. Pe de altă parte, dacă nu vedem cum se practică un sport, nu știm dacă ne place, nu știm dacă ne atrage. Și atunci, cred că evenimentul ăsta care se derulează pe mai multe zile este o ocazie bună ca părinții, de exemplu, să-și ducă copiii pe la cât mai multe competiții sportive, să le vadă, în speranța că la un moment dat copilul o să zică «vreau aici».
Cum aveți grijă ca sportivii să fie în siguranță în aceste zile?
Siguranța sportivilor cade în sarcina fiecărui club care organizează competiția respectivă. Fiecare sport are regulile sale. Nu toate competițiile au nevoie de asistență medicală, dar competițiile care au nevoie de asistență medicală au echipaje de salvare sau de la Crucea Roșie. În funcție de cât de mare este riscul de accidente, fiecare și-a găsit o soluție pentru a avea un cadru medical acolo.
Ce măsuri luați pentru ca festivalul să nu impacteze mediul într-un mod negativ?
Suntem foarte atenți la asta. În principal, orice competiție sportivă, evident, are o zonă de organizare. La sfârșit, ea este neutralizată și locul rămâne ca înainte. În cazul nostru, de exemplu, traseul se desfășoară pe o buclă de 3,5 km pe care noi o izolăm cu două benzi stânga-dreapta. Orice chestie care se aruncă acolo, un ambalaj de la gelul energizant sau de la o bară proteică, noi o strângem, inclusiv toată banda respectivă și orice altfel de deșeu găsim în natură. Practic, lăsăm la fel, rămân doar urmele de bicicletă.
Redactor: Andreea Dorobăț