AUDIO | Transportul modal este utilizat de doar 2,3% dintre companiile active în România

Publicat de Doina Sirbu, 16 mai 2025, 12:01 / actualizat: 16 mai 2025, 13:15
Un studiu al Consiliului Concurenței a scos în evidență faptul că, deși România are un potențial ridicat în ceea ce privește transportul modal, utilizarea acestuia este foarte redusă.
Transportul modal care presupune folosirea containerelor pe diferite căi de transport este utilizat de doar 2,3% dintre companiile active în România, care au răspuns solicitărilor Consiliului, transportul rutier clasându-se pe prima poziție, datorită duratei scurte a livrării mărfurilor la destinatar și a dezvoltării mai bune a rețelei rutiere decât cea feroviară sau navală. Se preconizează că modernizarea și dezvoltarea portului Constanța, una dintre direcții fiind investiții în dane cu adâncimi mai mari de operare, ar facilita transportul multimodal de mărfuri, iar extinderea rețelei de autostrăzi va reduce timpii de transport. Laurențiu Despina a abordat subiectul cu Cristina Coruț, Director în cadrul Consiliului Concurenței.
În prezent, în România există 58 de terminale inter/multimodale de transport (care utilizează două sau mai multe moduri de transport), din care doar 27 sunt active. Din numărul total de terminale, 33 sunt proprietatea CFR Marfă (56,9%), însă doar patru sunt active. Din cele 27 de terminale active, aproape jumătate deservesc principala poartă de intrare a mărfurilor în țară, respectiv portul Constanța, fiind situate în regiunea de Sud-Est a țării.
Digitalizarea transportului multimodal va permite o mai bună coordonare a transportului de marfă între diferite tipuri de transport, ceea ce va crește calitatea serviciilor și va spori rentabilitatea în cadrul lanțului logistic. O recomandare a Consiliului Concurenței vizează asigurarea unui regim fiscal echilibrat pentru toate modurile de transport, astfel încât să nu fie favorizată, de exemplu, prin sistemul de taxe, o anumită modalitate de transport în defavoarea unor opțiuni mai puțin poluante. 30% din transportul rutier de mărfuri pe distanțe de peste 300 de kilometri ar trebui să fie transferat către alte moduri de transport (feroviar/naval), mai ecologice, procent care va trebui să ajungă la 50%, în anul 2050, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon.