TULCEA: Închiderea Energoterm este aproape certă. Ce soluții au clienții sistemului centralizat de termoficare?
Primarul Ștefan Ilie vrea ca, până la sfârșit de iunie, clienții Energoterm să primească banii pentru montarea sistemelor alternative de apă caldă și căldură.

Publicat de Adina Sîrbu, 15 mai 2025, 17:09
Perspectiva închiderii sistemului centralizat de termoficare din municipiul Tulcea îi pune pe clienții societății Energoterm în fața unor alegeri dificile. Cum își vor asigura încălzirea și apa caldă? Soluții tehnice există, dar specialiștii avertizează că sunt foarte scumpe – fie că vorbim despre investiția inițială sau de costurile lunare de exploatare.
Asociația Energia Inteligentă a făcut, pentru Radio Constanța, o analiză amănunțită a opțiunilor pe care le au cei aproape 6.000 de clienți ai societății Energoterm.
Cu toate că autoritățile locale o prezintă, acum, doar ca pe o posibilitate, închiderea Energoterm este aproape o certitudine. Pierderile sunt prea mari, iar costurile de modernizare sunt prohibitive, spune primarul Ștefan Ilie. După închiderea, foarte probabilă a robinetelor, Primăria îi va sprijini pe clienții societății să își monteze sisteme alternative pentru apă caldă și căldură. Centrale pe gaz, unde exista rețele de gaz sau sisteme pe curent electric. Deocamdată, suma nu este cunoscută, însă primarul din Tulcea spune că vrea ca, până la finalul lunii iunie, oamenii să aibă deja banii, pentru a-și pregăti casele înainte de venirea sezonului rece.
Monica David, președinta Asociației Energie Inteligentă, ne-a spus care ar fi opțiunile și costurile, pentru fiecare sursa de energie în parte: pe gaz sau pe curent electric.
1. Sisteme de aer condiționat în camere și bucătării cu panouri radiante în baie și boiler electric, configurație care ar necesita o investiție de aproximativ 12.000 de lei pentru un apartament cu 2 camere și un cost pentru încălzire și apa caldă de circa 5.200 de lei/ an, adică de circa 1.000 de lei/luna de iarnă.
2. Sisteme de panouri radiante și boiler electric, care ar necesita o investiție de circa 9.000 de lei pentru un apartament cu 2 camere și un cost pentru încălzire și apa caldă de aproximativ 4.200 de lei/ an, cu un vârf de 840 de lei/lună, iarna.
3. Instalație de utilizare gaz și centrală termică pe gaz , care ar necesita o investiție de aproximativ 15.000 de lei pentru un apartament cu 2 camere și un cost pentru încălzire și apa caldă de circa 4.000 de lei/ an, cu cele mai mari facturi iarna de 600 de lei/lună.
Dincolo de investitia în echipamente – centrale, boilere, panouri radiante – s-ar putea să fie nevoie de și mai multi bani și mai mult timp, pentru extinderea și adaptarea rețelelor, astfel încât cele câteva luni, din vară până la venirea frigului, s-ar putea să nu fie suficiente, în unele cazuri.
Redactor: Bogdan Comșa