AUDIO | O elevă a Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța a obținut premiul II la Olimpiada Națională de Arta Actorului, desfășurată la Iași

Publicat de Doina Sirbu, 15 mai 2025, 13:44 / actualizat: 15 mai 2025, 15:17
Nicoleta Larisa Dobre, eleva clasei a XI-a a Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța a obținut premiul II la Olimpiada Națională de Arta Actorului, desfășurată anul acesta la Iași. A fost o experiență foarte frumoasă, în care tânăra de 17 ani de la malul mării a înțeles că teatrul este viața sa. Când pășește pe lemnul scenei, când se aprind reflectoarele și stă față în față cu publicul ne spune că trăiește o emoție greu de descris în cuvinte, dar care ajunge, la oameni, de fiecare dată prin fiecare cuvânt și gest al său. Nicoleta Larisa Dobre nu este la prima participare la o olimpiadă națională și nici la primul concurs de teatru, dar fiecare etapă o ajută să se cunoască mai bine și să se perfecționeze.
Prima persoană căreia i-a dat vestea că se află pe podiumul celor mai talentați elevi din țară, la arta actorului, fost chiar mama ei, Angela Dobre, bibliograf al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța. Aceasta ne-a mărturisit că era pe stradă când a sunat-o fata ei și a atunci, a plâns de bucurie. Ca orice părinte, simte mândrie și fericire să îți știe copilul pe drumul cel bun, drumul care i se potrivește cel mai bine. Ascultăm un interviu realizat de Silvia Pascale.
Alături de Nicoleta Larisa Dobre, în cadrul aceleiași Olimpiade Naționale de Arta Actorului, tot de la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța a participat și elevul de clasa a XII-a, Sebastian Costin Marcu, răsplătit de juriu, pentru performanța sa, cu o mențiune. Sebastian este regizor și scenarist și s-a calificat în finala Festivalului Național pentru Liceeni -Filmmic cu scurtmetrajul „Eu nu pot”. Interesant este faptul că în rolul principal joacă tot Nicoleta Larisa Dobre. „Este un film bazat pe o idee actuală, pe un sentiment pe care mulți dintre noi, cei care ne decidem viitorul acesta, îl simțim. Eu sunt mândru de ceea ce a ieșit! De abia aștept să văd și reacțiile publicului”, a transmis Sebastian Marcu.
Vineri, 16 mai 2025, ora 12.00, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” devine spațiul bucuriei, al încununării muncii și creativității celor mai buni dintre cei 296 de elevi participanți.
Tema din acest an, „Limite și orizonturi”, i-a îndemnat pe elevi să abordeze, folosind modalități artistice, situațiile cu care se confruntă în viața de zi cu zi.
“De ce „Limite și orizonturi”? Pentru că limitele „ne fac pe noi, adolecenții, mai puternici, ne determinăsă (ne) cunoaștem, să transcendem barierele cognitive, sociale și implicit să evoluăm. Orizonturile reprezintă acele posibilități peste care dăm în momentul în care acceptăm noutatea, curiozitatea, toleranța și reziliența. Fiecare dintre noi are o fire unică și prin depășirea limitelor ajungem să dăm un sens vieții și să ne dezvoltăm noi perspective”, spun cei care au propus tema, elevi ai Liceului Teoretic „Traian”.
Festivalul pentru liceeni FILMMIC a fost inițiat de Liceul Teoretic „Traian” și se află la cea de-a XVII-a ediție, avându-l ca președinte al juriului pe reputatul regizor și actor Toma Enache.
Festivitatea de premiere de vineri, 16 mai 2025, va fi urmată de un workshop, în cadrul căruiamembrii juriului se vor întâlni cu finaliștii acestei ediții și voranaliza materialele realizate.
“Mulțumim juriului pentru implicare pentru perspective oferită asupra alegerii finaliștilor din această ediție și Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor Burada”, în calitate de partener al festivalului”, transmit reprezentanții unității de învățământ.