Alexandru Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
El a menționat că bolile cronice - cardio- și cerebrovasculare, diabet, alte boli de nutriție, bolile oncologice - afectează cea mai mare parte a populației din România și a subliniat utilitatea vaccinării.

Publicat de Doina Sirbu, 15 mai 2025, 12:34
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii.
‘Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, în curând, într-o lună de zile, o lună și jumătate, terminăm modernizarea și dotarea a peste 2.500 de cabinete de medicină de familie în toată țara, care vor avea, de data asta, medici și posibilitatea unor investigații. Discutăm de electrocardiografe, ecografe, alte echipamente care permit un consult diferit față de cel tradițional, în care stetoscopul și tensiometrul erau singurele la dispoziția unui medic de familie. (…) Dar dincolo de partea aceasta de investiții, cred că lucrul cel mai important este că noi dăm permanent semnale puternice că ne interesează prevenția’, a afirmat Rafila la lansarea campaniei naționale ‘Sănătatea nu are vârstă’, derulată de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu susținerea Ministerului Culturii și a Fundației Ana Aslan Internațional.
El a menționat că bolile cronice – cardio- și cerebrovasculare, diabet, alte boli de nutriție, bolile oncologice – afectează cea mai mare parte a populației din România și a subliniat utilitatea vaccinării.
‘Avem posibilitatea prevenției. Examenele medicale periodice pot duce la depistarea acestor boli în stadii incipiente, la tratamente mult mai ușor de realizat și mult mai puțin invalidante pentru pacient. Lucrul acesta trebuie încet, încet să intre în obișnuința noastră (…) Stilul de viață, activitatea fizică, modul care ne alimentăm sunt esențiale pentru păstrarea cât mai îndelungată a stării de sănătate și pentru încetinirea evoluției sau chiar stoparea unor afecțiuni cronice’, a adăugat Rafila.
Sursă: AGERPRES