15 mai – Ziua internațională a familiei (ONU)
Ziua internațională a familiei 2024 a avut tema 'Familiile și schimbările climatice'.

Publicat de Doina Sirbu, 15 mai 2025, 09:46
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează familiile. (sursa: https://www.un.org)
În anii 1980, Națiunile Unite au început să își concentreze atenția asupra problemelor legate de familie. În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic și Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială, în rezoluția sa privind rolul familiei în procesul de dezvoltare (1983/23), a solicitat Secretarului General să sporească gradul de conștientizare în rândul factorilor de decizie și al publicului cu privire la problemele și nevoile familiei, precum și la modalitățile eficiente de a satisface aceste nevoi, potrivit www.un.org.
În rezoluția 1985/29 din 29 mai 1985, Consiliul a invitat Adunarea Generală să ia în considerare posibilitatea de a include pe ordinea de zi provizorie a celei de-a 41-a sesiuni a sa un punct intitulat ‘Familiile în procesul de dezvoltare’, în vederea examinării unei solicitări adresate Secretarului General de a iniția un proces de dezvoltare a conștientizării globale a problemelor implicate, îndreptat către guverne, organizații interguvernamentale și neguvernamentale și opinia publică.
Ulterior, pe baza recomandărilor Comisiei pentru Dezvoltare Socială, formulate în cea de-a 30-a rundă de sesiuni, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele să își facă cunoscute opiniile cu privire la posibila proclamare a unui An internațional al familiei și să prezinte comentariile și propunerile.
Consiliul a solicitat, de asemenea, Secretarului General să prezinte Adunării Generale, în cadrul celei de-a 43-a sesiuni a sa, un raport cuprinzător, bazat pe comentariile și propunerile statelor membre cu privire la posibila proclamare a unui astfel de an și alte modalități și mijloace de îmbunătățire a poziției și bunăstării familiei și de intensificare a cooperării internaționale ca parte a eforturilor globale de promovare a progresului și dezvoltării sociale.
Prin rezoluția 44/82 din 9 decembrie 1989, Adunarea Generală a ONU a proclamat Anul internațional al familiei, iar în 1993, prin rezoluția (A/RES/47/237) a decis ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF).
Înaintea celui de-al doilea Summit Mondial pentru Dezvoltare Socială din noiembrie 2025, Ziua internațională a familiei va evidenția rolul esențial al politicilor orientate spre familie în promovarea dezvoltării durabile. Organizat în acest an sub tema ‘Politici orientate spre familie pentru dezvoltare durabilă: către cel de-al doilea Summit Mondial pentru Dezvoltare Socială’, evenimentul va evidenția perspective cheie din inițiativele naționale și regionale, subliniind rolul familiilor în realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, arată sursa citate.
Marcarea IDF 2025 va sublinia importanța integrării politicilor axate pe familie în agendele naționale de dezvoltare, pentru a aborda megatendințe precum transformarea tehnologică, schimbările demografice, urbanizarea, migrația și schimbările climatice, potrivit www.un.org.
Ziua internațională a familiei 2024 a avut tema ‘Familiile și schimbările climatice’, propunându-și să conștientizeze modul în care schimbările climatice afectează familiile și rolul pe care familiile îl pot juca în acțiunea climatică.
Sursă: AGERPRES