Legea pentru extinderea gratuității vaccinării anti-HPV ajunge în plenul Camerei Deputaților
Proiectul legislativ prevede creșterea la 26 de ani a vârstei persoanelor ce se vor putea imuniza gratuit împotriva HPV.

Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2025, 09:48
Fetele şi băieţii cu vârste cuprinse între 11 şi 26 de ani se vor putea vaccina gratuit împotriva HPV, virusul care cauzează cancerul de col uterin.
Un proiect legislativ, care a fost avizat miercuri de Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, prevede extinderea vârstei până la care vaccinul este compensat, limita fiind, în prezent, de 18 ani.
Anterior, proiectul a trecut de Senat, iar acum documentul urmează să intre în plenul deputaților pentru dezbatere şi vot decizional.
Țara noastră are una dintre cele mai ridicate rate de incidenţă şi mortalitate cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană. În România, în fiecare an, se înregistrează peste 4.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și peste 1.900 de decese cauzate de această boală.
Una dintre cauzele acestei incidențe ridicate este reprezentată de faptul că în țara noastră screeningul pentru cancerul de col uterin și vaccinarea împotriva HPV sunt insuficient utilizate, declara recent, la Radio Constanța, dr. Sorin Vameșu, medic primar anatomie patologică și coordonatorul programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului pe județul Constanța.
Potrivit acestuia, accesul la serviciile de sănătate ridică încă probleme, în special pentru populația din mediul rural și orașele de mici dimensiuni, iar femeile care accesează programul provin majoritar din municipiul Constanța, nu și din comunele și satele limitrofe. De altfel, cam 46% din populația Europei nu are o pregătire și o informație adecvată pentru a-și asigura o stare de sănătate cât de cât normală, a subliniat medicul.
Agentul patogen care provoacă boala este virusul papilloma uman – HPV, considerat că infectează cam 8 din 10 femei, care își încep viața sexuală și care, de-a lungul vieții, se pot reinfecta.
Marea dramă este că infecția HPV nu doare, nu ustură, nu prezintă absolut nici o simptomatologie. În cancerul de col uterin, în momentul în care au apărut simptomele, stadiul este avansat, deja este foarte complicată situația. În clipa de față sunt cunoscute 200 de tulpini, din care 12 sunt considerate cu risc oncogen. Cele mai frecvente sunt tulpinile 16 și 18 care determină cam 70% din cancerele de col uterin la femei, atrage atenția dr. Sorin Vameșu.
Infecția cu HPV este responsabilă și pentru 90% dintre cazurile de cancer anal, dar și pentru alte tipuri de cancer, atât la femei, cât și la bărbați.
Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este sigură şi eficace, cu beneficii pentru sănătate pe termen lung, fiind recomandat ca serul să fie administrat atât fetelor, cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale.
La ora actuală, imunizarea este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 18 ani, iar pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, vaccinul este compensat 50%.
Persoanele sub 15 ani ar trebui să primească 2 doze de ser, la interval de cel puţin 6 luni, iar persoanele de peste 15 ani ar trebui să primească 3 doze timp de 6 luni.