AUDIO | Sume mai mari cu 30% au fost decontate de CJAS Constanța, în 2024, pentru tratamentul bolnavilor prin programele naționale de sănătate
În județele Constanța și Tulcea, cei mai mulți beneficiari de tratamente gratuite sunt bolnavii incluși în Programul Național de Diabet Zaharat.

Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2025, 09:08
Sume impresionante au fost decontate anul trecut de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța pentru medicamentele eliberate în cadrul Programelor Naționale de Sănătate.
Tratamente în valoare de peste 325 de milioane de lei au fost prescrise pacienților înscriși în cele 12 programe naționale derulate în județul Constanța. Suma este cu aproximativ 30% mai mare decât în anul precedent.
În total, în județul Constanța, sunt aproape 48.000 de bolnavi incluși în aceste programe, cei mai mulți, 38.000, doar în Programul Național de Diabet Zaharat.
Directorul CJAS Constanța, Luminița Nagy:
Și la Tulcea, Programul Național de Diabet Zaharat a fost cel mai accesat, iar directorul CJAS Tulcea, Eugenia Vasile, trage un semnal de alarmă în privința creșterii numărului de bolnavi diagnosticați cu diabet, inclusiv în rândul copiilor:
În anul 2024 s-a observat o creştere de 2,73% a numărului de pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat, de la 7.700 pacienţi în 2023 la 7.910 pacienţi în 2024. De asemenea, s-a înregistrat o creştere şi în rândul copiilor, de la 38 în 2023 la 40 în 2024. Este important ca fiecare persoană să cunoască faptul că poate beneficia de tratament de specialitate, gratuit, prin Casa de Asigurări de Sănătate, iar un prim pas îl reprezintă o consultaţie la medicul de familie, care îi va face evaluările necesare şi îi va acorda sprijinul şi îndrumarea de care are nevoie.
Prin Programul Național de Diabet Zaharat, este încurajată realizarea testelor de glicemie şi urmărirea constantă a nivelului de zahăr din sânge, pentru a preveni complicaţiile, iar bolnavii diagnosticați primesc tratamentul de care au nevoie, inclusiv insulină pentru pacienţii cu diabet de tip 1 şi medicamente pentru diabetul de tip 2, în funcţie de particularitățile fiecărui pacient, precum și acces la dispozitive medicale necesare pentru monitorizarea şi tratamentul diabetului.
Redactor: Cătălina Radu