Pe 17 mai, Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Noaptea Muzeelor

Publicat de Doina Sirbu, 13 mai 2025, 18:52
Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește sâmbătă, 17 mai, „Noaptea Muzeelor”, ediția 2025, accesul publicului fiind gratuit în spațiul expozițional între orele 18.00-24.00 (ultima intrare 23.45). Cei care vor trece pragul muzeului în acest interval orar vor putea vizita gratuit trei expoziții temporare, pe lângă expoziția permanentă „Arta populară din România”, ce prezintă piese de patrimoniu (icoane pe lemn și pe sticlă, ceramică, port popular, scoarțe, țesături pentru decorul interiorului, lemn, metal, mobilier țărănesc și inventar agro-pastoral) reprezentative pentru toate provinciile istorice românești (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat și Moldova).
Publicul va putea admira expoziția temporară „Cămașa – piesă definitorie a costumului popular românesc” ce cuprinde cămăși din bogatul patrimoniu al Muzeului de Artă Populară Constanța, unele vechi de peste un secol, ce provin din zone precum: Dobrogea, Bucovina, Vrancea, Muscel, Mehedinți, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Ilfov, Mărginimea Sibiului, Dealurile Clujului, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bihor, Maramureș, Țara Oașului, Țara Zarandului, Ținutul Pădurenilor și Banat.
Expoziția temporară „Ziua Regalității reflectată în medalii cu inserții regale (1866-1940)” reunește piese din Colecția privată Georgian Anghel. Expuse public pentru prima dată, aceste veritabile bijuterii istorice, realizate de gravori cunoscuți în epocă, îi reprezintă pe membrii Casei Regale (Carol I, Regina Elisabeta, Regina Maria, Regele Ferdinand), dar aduc în prim-plan și evenimente importante din perioada Regalității (momentul Încoronării, obținerea Independenței), precum și unele edificii emblematice ale Constanței (Podul „Carol I”, Portul Constanța).
Expoziția temporară „Conviețuiri în Ardeal”, realizată cu piese din Colecția privată Iulia Șimo din Odorheiu Secuiesc (Harghita), prezintă ansambluri vestimentare specifice românilor din Transilvania, dar și unor minorități etnice: secui, sași, șvabi, evrei, armeni și țigani.
Pe tot parcursul serii, între orele 18.00-24.00, membrele Asociației „Cusături Dobrogene” din Constanța vor face demonstrații de lucru, prezentând celor interesați modele de cusături și broderii autentice. Activitatea va fi organizată după modelul șezătorilor din trecut, când fete și femei se adunau pentru a lucra și descoperi împreună motive și tehnici de realizare ale cămășilor și altor piese de costum sau țesături de interior.
Caricaturistul Leonte Năstase va fi prezent pe toată durata serii, pentru a face portrete-șarjă celor dornici să plece de la „Noaptea Muzeelor” cu o amintire inedită.
În preambulul „Nopții Muzeelor”, publicul cu vârste cuprinse între 12 și… 99 ani, este invitat sâmbătă, 17 mai, la un atelier de icoane pe sticlă cu tema „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ce se va desfășura cu două grupe de lucru, de la orele 10.00 și 13.00. Taxa de participare este de 50 de lei/ persoană, în preț fiind incluse materialele necesare (kit icoană pe sticlă, culori acrilice, pensule). Participarea se face pe bază de programare la numărul de telefon 0241 61 61 33.
Tot sâmbătă, între orele 10.00-20.00, pe platoul din fața muzeului, vizitatorii sunt așteptați la „Târgul Meșterilor Populari”, unde vor găsi: piese de port popular, podoabe din mărgele și lână împâslită, broderii, icoane pictate pe sticlă, mobilier din lemn, linguri pictate, obiecte din ceramică și ouă încondeiate. Va fi present și un grup de voluntari, format din studenți (anul al III-lea) de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative.
Sursă: Muzeul de Artă Populară Constanța