Instanța dă undă verde proiectului Neptun Deep
Sebastian Burduja: „România nu poate permite ca proiectele esenţiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate”.

Publicat de Adina Sîrbu, 12 mai 2025, 13:25
Tribunalul Bucureşti a respins pe fond acţiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz şi OMV Petrom, a anunţat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Astăzi, printr-o decizie fermă, justiţia a apărat interesele României împotriva încercărilor repetate ale ONG-ului Greenpeace de a bloca proiectul vital Neptun Deep. (…) Această sentinţă confirmă încă o dată că multe dintre acţiunile de acest fel iniţiate împotriva proiectelor strategice ale României sunt fie nefondate, fie inadmisibile. Aceste procese ne costă timp, bani şi oportunităţi majore pentru dezvoltarea şi securitatea naţională. România a câştigat astăzi nu doar un proces, ci o bătălie importantă pentru interesele noastre strategice. Este inadmisibil ca resursele limitate ale statului român să fie dedicate pentru a combate constant acţiuni judiciare neîntemeiate, în timp ce Greenpeace cheltuieşte sute de mii de lei pe avocaţi pentru a porni procese în serie”, a susţinut Burduja.
Potrivit ministrului de resort, România nu poate permite ca proiectele esenţiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate.
„Am spus de la bun început că nu avem emoţii că justiţia va face dreptate. Şi aşa a fost. România nu poate permite ca proiectele esenţiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate, aşa cum au fost în ultimele decenii. (…) Neptun Deep este un proiect esenţial nu doar pentru România, ci şi pentru întreaga regiune, asigurând gaz românesc, ieftin şi abundent pentru români, fraţii noştri de peste Prut şi toţi vecinii noştri, la un preţ corect”, a subliniat oficialul.
Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom, Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.
În acelaşi timp, peste 50.000 de oameni au semnat petiţia pentru protejarea Mării Negre. De asemenea, organizaţia este de părere că independenţa energetică a României poate fi garantată prin intermediul energiei regenerabile, eficienţei energetice şi a capacităţilor de stocare.
Pe data de 25 martie, OMV Petrom şi Romgaz, care investesc până la patru miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, au anunţat începerea forajului pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud şi Domino din perimetrul proiectului, situat la 160 de km în largul Mării Negre.
Sursă: AGERPRES