INSP: Peste 350 de cazuri de tuse convulsivă şi 2 decese, de la începutul lui 2025
Grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani, aproape 90% dintre cazuri fiind la copii eligibili pentru vaccinare.

Publicat de Adina Sîrbu, 11 mai 2025, 09:43
Institutul Național de Sănătate Publică raportează peste 350 de cazuri de tuse convulsivă şi 2 decese în primele patru luni ale anului 2025, numărul de îmbolnăviri fiind triplu față de aceeași perioadă a anului trecut.
În primele 4 luni din 2024, în România au fost raportate 112 cazuri de tuse convulsivă și 2 decese la sugari, reprezentând o creştere semnificativă faţă de doar 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri – media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019), a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Totodată, anul trecut, la nivel național, 4 bebeluși au murit din cauza tusei convulsive, o boală extrem de contagioasă, cu potențial fatal pentru copilul mic și care poate fi prevenită prin vaccinare gratuită.
Grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani, iar conform INSP, peste 30% dintre cazuri sunt la bebeluși sugari, dintre care aproape 90% erau eligibili pentru vaccinare.
Specialiştii recomandă prezentarea la medic la apariţia simptomelor sugestive precum accese de tuse intense şi prelungite, ce pot merge până la vomă și sufocare.
Anul trecut, Ministerul Sănătății a transmis medicior de familie să ia măsuri pentru vaccinarea la timp a sugarilor şi recuperarea restanţierilor, vaccinarea gravidei în trimestrul III de sarcină, în vederea asigurării protecţiei sugarului mic, dar şi a mamei, promovarea vaccinării de tip „cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care aşteaptă un nou-născut, atât părinţii, cât şi bunicii şi fraţii sugarului să fie vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare sau recomandărilor pentru adulţi); vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani, serul pentru gravide și adulți fiind compensat 100%.
Potrivit Portalului European de Informații despre Vaccinare, infecția cu Bordetella pertussis, care provoacă tusea convulsivă sau „tusea măgărească”, poate fi prevenită prin vaccinarea cu vaccinul DTPa, împotriva difteriei, tetanosului și pertussis.
O serie inițială de 2 – 3 doze se administrează de obicei de la vârsta de 2 luni până la 12 luni, în conformitate cu schema națională de vaccinare.
A treia sau a patra doză se recomandă de la vârsta de 11 luni până la 24 de luni și o altă doză, de la vârsta de 3 ani până la 7 ani.
Unele țări recomandă doze de rapel pentru adolescenți, adulți și femei în timpul sarcinii, care protejează temporar și copilul după naștere. De asemenea, unele țări recomandă doze de rapel imediat după naștere în cazul femeilor neprotejate, pentru a reduce riscul transmiterii bolii la nou-născut.