11 mai, Ziua Națională a Portului Tradiţional din România
Acces gratuit la Muzeul de Artă Populară din Constanța pentru vizitatorii care poartă cel puțin o piesă vestimentară din costumul tradițional.

Publicat de Adina Sîrbu, 11 mai 2025, 12:05 / actualizat: 11 mai 2025, 13:41
Astăzi, este Ziua Națională a Portului Tradițional din România, o sărbătoare dedicată uneia dintre cele mai autentice și profunde expresii ale identității noastre naționale.
Cu acest prilej, la Muzeul de Artă Populară Constanța intrarea va fi gratuită duminică, 11 mai, în intervalul orar 09.00 – 16.30, pentru vizitatorii care poartă cel puțin o piesă componentă a costumului popular.
Expoziția permanentă a muzeului, intitulată „Arta populară din România”, este concepută pentru a reprezenta din punct de vedere etnografic toate provinciile istorice românești.
În acest sens, în expunere sunt etalate ansambluri vestimentare din: Dobrogea (Ostrov, Oltina, Dunăreni), Moldova (Suceava, Vrancea), Muntenia (Buzău, Muscel, Teleorman, Argeș), Oltenia (Romanați, Dolj, Olt, Mehedinți), Banat (Timiș, Caraș-Severin), Transilvania (Pădureni, Sibiu, Sălaj, Valea Târnavelor, Arad, Țara Zarandului, Maramureș, Oaș, Bistrița-Năsăud, Cluj).
Marcarea Zilei Națională a Portului Tradițional din România a fost instituită prin Legea 102/2015.
„Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dansul popular, meșteșugurile populare reprezintă un etalon real în ceea ce privește specificitatea poporului român, popor care în arealul său cultural îmbrățișează cu aceeași căldură toate identitățile etnice existente pe teritoriul României. (…) În ceea ce privește portul popular, acesta este recunoscut în mod unanim de comunitatea științifică și culturală din țară și din străinătate ca fiind unul din elementele definitorii ale culturii naționale, și implicit, un element al identității naționale. Prin unitatea în diversitate de care dă dovadă structura portului popular se poate consolida ideea că realizarea unei conviețuiri și cooperări interstatale este posibilă. (…) În ceea ce privește necesitatea de a se stabili o zi națională a portului popular aceasta va marca importanța acordată de statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, păstrării identității naționale și, pe ansamblu, educației multiculturale a cetățenilor lor”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului de lege.