10 mai – Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare
Tema campaniei din acest an pentru celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare - ,,Spații comune: Transformarea orașelor și comunităților în medii prietenoase cu pasările”.

Publicat de Doina Sirbu, 10 mai 2025, 10:13
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este un eveniment pe care îl celebrăm bianual, respectiv pentru anul 2025, în data de 10 mai și 11 octombrie, reflectând natura ciclică a migrației păsărilor cu perioade de migrație diferite în emisferele nordică și sudică, iar campania din acest an se va concentra pe creșterea gradului de conștientizare în vederea creării și adaptării mediilor care sprijină populațiile de păsări migratoare în toate comunitățile umane, de la orașe pline de viață la comunități mai mici.
Tema campaniei din acest an pentru celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare – ,,Spații comune: Transformarea orașelor și comunităților în medii prietenoase cu pasările” – este dedicată creării de orașe și comunități prietenoase cu păsările și scoate în evidență necesitatea unei coexistențe sănătoase între oameni și păsări.
Campania pledează pentru planificarea urbană strategică și eforturile de conservare care încorporează practici prietenoase cu păsările, asigurându-se că comunitățile noastre devin paradisuri pentru acești călători remarcabili.
Mesaje cheie și eforturi de conservare:
– Fie că se află în oraș sau la țară, toate comunitățile pot sprijini păsările migratoare adoptând practici prietenoase cu păsările, printr-o bună planificare urbană și crearea de habitate sănătoase;
– Implementarea unor măsuri anti-coliziune eficiente, reducerea poluării și asigurarea unor surse ample de hrană pentru păsări;
– Managementul speciilor alohtone, cum ar fi pisicile domestice și plantele alohtone, invazive, perturbă ecosistemele prin introducerea de noi prădători și concurența pentru resursele de care păsările au nevoie pentru a supraviețui.
– Coliziunile fatale cu clădiri și sticlă sunt agravate de poluarea luminoasă provenită de la structurile orașului, reflexiile care derutează păsările și designul clădirilor mari, fără rame. Condițiile meteorologice, cum ar fi ceața și ploaia, pot reduce vizibilitatea păsărilor asupra structurilor urbane, crescând riscul de coliziune cu clădiri care nu sunt proiectate să fie prietenoase cu păsările.
– Prin intermediul acțiunilor de informare și conștientizare, colaborarea cu școlile, organizațiile locale și vecinii din comunitățile noastre putem contribui la crearea și restaurarea habitatelor păsărilor, pentru a le proteja.
– Cooperarea și colaborarea la nivel global sunt esențiale. Așa cum păsările migrează peste granițe, trebuie să acționăm împreună la nivel internațional și să creăm locuri de popas sigure de-a lungul rutelor lor, care traversează țări, mări, munți, deșerturi, granițe, orașe, ferme agricole etc.
– Să readucem natura în orașele și comunitățile noastre prin reintroducerea plantelor native și prin adaptarea dezvoltării pentru a sprijini mai bine mediile naturale. Activitățile umane și peisajele artificiale contribuie la pierderea biodiversității și la declinul populațiilor de păsări migratoare, ceea ce, în cele din urmă, dăunează ecosistemului nostru și nouă înșine.
Cu toții avem un rol de jucat în sprijinirea păsărilor migratoare! Fie că este vorba de reducerea utilizării pesticidelor sau de colaborarea cu factorii de decizie politică și urbaniștii, cu toții ne putem implica și promova împreună protecția și conservarea speciilor de păsări.
Sursă: ARBDD