Ziua Victoriei în Europa. 80 de ani de la capitularea Germaniei naziste
Momentul a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, cel mai sângeros conflict din istorie.

Publicat de Adina Sîrbu, 8 mai 2025, 15:25
În ţările învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial au loc, joi, 8 mai, evenimente pentru marcarea a 80 de ani de la victoria aliaţilor împotriva Germaniei naziste.
Momentul a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, cel mai sângeros conflict din istorie, în care au fost uciși peste 60 de milioane de oameni, militari și civili. Pacea a venit, însă, odată cu capitularea Japoniei, după bombardamentele nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki (6 și 9 august 1945), armistițiul fiind semnat la 2 septembrie 1945.
Actul de capitulare necondiționată a Germaniei naziste a fost semnat de două ori: la Reims (Franța), la 7 mai 1945, și la Berlin, la 8 mai 1945, ora 23.01, ora Europei Centrale, sau 9 mai, ora Moscovei. Această a doua semnare este considerată ceremonia oficială de încheiere a Războiului în Europa și stă la baza celebrării Zilei Victoriei.
În Londra, în 8 mai 1945, sute de mii de oameni s-au adunat în fața Palatului Buckingham, iar regele George al VI-lea și familia regală au ieșit la balcon de șapte ori pentru a saluta mulțimea. Prințesele Elisabeta și Margaret au primit permisiunea să se amestece în mulțime sub anonimat. Viitoarea regină a spus mai târziu că acea ieșire spontană a fost una dintre cele mai memorabile nopți ale vieții sale.
Astăzi, 80 de ani mai târziu, Ziua Victoriei în Europa este marcată în Regatul Unit, cu o ceremonie de comemorare la Westminster Abbey, biserica din Londra unde sunt încoronaţi monarhii britanici. Premierul Keir Starmer a declarat că întreaga naţiune ar trebui să îşi amintească împreună sacrificiile generaţiei din război, care „nu trebuie uitate niciodată”.
Parada militară la care a asistat şi familia regală a avut loc luni. S-au declamat cuvinte rostite în urmă cu peste opt decenii de Winston Churchill, prim-ministrul din perioada războiului. Pe cerul capitalei au zburat Red Arrows, avioanele echipei de acrobaţii aeriene a forţelor aeriene britanice Royal Air Force, care a rezistat eroic inamicilor nazişti şi a avut apoi o contribuţie importantă la victoria aliată. Regele Charles al III-lea a primit mai mulţi veterani la Palatul Buckingham.
În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a depus, conform tradiţiei, o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut de sub Arcul de Triumf din Paris şi a asistat la parada militară de pe bulevardul Champs Elysees.
Anul trecut, festivităţile de aniversare a eliberării Franţei de sub ocupaţia nazistă au culminat în iunie, de ziua debarcării aliate în Normandia. La comemorare au asistat atunci preşedintele american Joe Biden şi regele Charles al III-lea. Pentru francezi are o semnificaţie deosebită şi eliberarea oraşului Strasbourg, aniversată la sfârşitul lui decembrie. În februarie, a fost marcată de asemenea eliberarea localităţii Colmar din Alsacia – ultima mare bătălie din al Doilea Război Mondial pe teritoriul Franţei.
Rusia organizează, ca în fiecare an, o mare paradă militară la Moscova. Cum capitularea naziştilor acum 80 de ani a avut loc după miezul nopţii, adică în 9 mai, data respectivă este cea considerată Ziua Victoriei Uniunii Sovietice. În Armata Roşie a fostei puteri comuniste au luptat în război, alături de ruşi, şi cetăţeni ai altor republici sovietice, inclusiv ucraineni. URSS a suferit un număr uriaş de pierderi, de ordinul milioanelor de militari şi civili.
De altfel, aceste comemorări ocupă un loc central în cultul patriotic al victoriei din 1945 promovat de președintele rus, care susține că invazia declanșată asupra Ucrainei este o prelungire a războiului contra lui Hitler.
În Ucraina, data de 8 mai fiind considerată Ziua Comemorării şi Reconcilierii. Lideri naţionali şi locali depun coroane de flori în memoria celor căzuţi, iar la multe monumente vor aduce omagii şi oameni obişnuiţi.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, cu acest prilej că „răul rus trebuie combătut împreună, cu hotărâre și cu forță”, denunțând totodată festivitățile organizate cu mare pompă la Moscova și spunând că „aceasta va fi o paradă a cinismului” și „minciunilor”. „Orice ocupant sfârșește prin a pleca de pe pământul nostru. Viața se reia mereu. Pentru asta luptăm noi astăzi”, a conchis liderul de la Kiev.
Sursă: AGERPRES