OLANDA: Arest prelungit pentru unul dintre suspecții furtului artefactelor românești
Tânărul arestat la 23 aprilie ar fi cel surprins de camerele video în timp ce cumpăra un ciocan folosit în timpul jafului.

Publicat de Adina Sîrbu, 8 mai 2025, 14:29
Un bărbat de 20 de ani suspectat de furtul artefactelor româneşti din aur de la Muzeul Drents din Assen, Ţările de Jos, rămâne în arest pentru cel puţin alte 90 de zile, a anunţat miercuri Tribunalul districtual din Noord-Nederland.
Parchetul a decis să îl elibereze pe unul dintre ceilalţi suspecţi reţinuţi în acest caz, în timp ce un altul a declarat că trei persoane necunoscute i-au propus o înţelegere în schimbul bunurilor furate, relatează NL Times.
La 25 ianuarie, 4 piese de tezaur, coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice, au fost furate din Muzeul Drents. Artefactele unice furate făceau parte dintr-o colecţie de 673 de obiecte care au fost împrumutate de România pentru expoziţia „Dacia”.
Obiectele, a căror valoare este evaluată la 5,8 milioane de euro, sunt în continuare căutate de autorităţi. Procurorii ar urma să prezinte vineri informaţii actualizate din cadrul anchetei, conform nltimes.nl.
Bărbatul în vârstă de 20 de ani din Heerhugowaard arestat la 23 aprilie ar fi persoana din imaginile surprinse de camerele de supraveghere şi date publicităţii de poliţie la scurt timp după jaf. În imagini se poate vedea un bărbat care cumpără un ciocan de la magazinul Praxis din Assen, la 21 aprilie. Un ciocan de la magazinul de bricolaj a fost găsit în apă în preajma muzeului, iar anchetatorii cred că acesta a fost folosit în timpul jafului.
Bărbatul este cea de-a şaptea persoană reţinută în cadrul anchetei. Trei suspecţi se aflau miercuri în spatele gratiilor, printre aceştia numărându-se Douglas Chesley W. Avocatul bărbatului de 36 de ani a declarat miercuri pentru Telegraaf că trei persoane au încercat să-i propună clientului său o înţelegere în celula sa din închisoare, săptămâna trecută. Aceştia i-ar fi propus o reducere a pedepsei la jumătate cu condiţia să dezvăluie locul în care se află obiectele dacice din aur.
Avocatul, Dennis Vlielander, a declarat că W. a refuzat înţelegerea. „I-am explicat clientului meu că singurul care decide asupra pedepsei este judecătorul. Pe scurt, ei nu-i pot oferi o înţelegere”. Identitatea celor trei persoane care au înaintat propunerea rămâne necunoscută.
Noi informaţii în acest caz vor fi probabil oferite de parchet în timpul procedurilor judiciare de vineri dimineaţă, când alţi doi suspecţi vor compărea la tribunalul districtual. W. şi un alt suspect, Bernhard Z. (35 de ani), au fost arestaţi la 29 ianuarie şi plasaţi în arest preventiv câteva zile mai târziu.
Ziua următoare, poliţia a luat măsura neobişnuită de a face publice numele lor complete, însoţite de fotografiile lor. Autorităţile au sperat că acest lucru va creşte presiunea asupra suspecţilor, că îi va ajuta pe anchetatori să îl captureze pe bărbatul de la magazinul de bricolaj şi că va contribui, în cele din urmă, la recuperarea artefactele din aur sau la împiedicarea topirii lor.
Procurorii au decis să elibereze din arestul preventiv un bărbat de 26 de ani din Heerhugowaard. Bărbatul era a patra persoană reţinută în cadrul anchetei. „El nu a fost implicat în executarea furtului de artă din muzeu, dar în ochii Parchetului acesta a avut un rol de sprijin”, a indicat această instituţie. El a fost arestat la 20 februarie şi rămâne suspect în cazul furtului coifului şi al brăţărilor.