Profesorul Mihai Coman și-a lansat noul volum la Universitatea Ovidius din Constanța
Intitulată „101 concepte pentru a înțelege religiile lumii”, lucrarea este un instrument de clarificare a unor concepte şi modele teoretice prin care este interpretată religia, dar perspectiva dominantă este antropologică.

Publicat de Adina Sîrbu, 7 mai 2025, 13:27 / actualizat: 7 mai 2025, 21:34
Facultatea de Litere, domeniul de studii Științe ale comunicării, din cadrul Universității Ovidius din Constanța a organizat miercuri, 7 mai 2025, lansarea volumului „101 concepte pentru a înțelege religiile lumii”, semnat de profesorul Mihai Coman, fondatorul învățământului universitar de jurnalism şi comunicare din România.
Despre lucrarea lui Mihai Coman a vorbit conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatoarea domeniului Științe ale comunicării, Facultatea de Litere, UOC, iar evenimentul a fost moderat de lect. univ. dr. Ada Codău, de la Științe ale comunicării.
„Lucrarea profesorului Mihai Coman este un instrument de clarificare a unor concepte şi modele teoretice prin care este interpretată religia, dar perspectiva dominantă a volumului este antropologică, accentele căzând pe aspectele contemporane ale religiei, înțeleasă prin multiple filtre: politic, social, tehnologic, cultural. Cartea nu reprezintă un demers teologic şi nici propagandistic, obiectivul fiind acela de înțelege întâlnirile actorului social cu formele contemporane ale religiei”, a declarat lect. univ. dr. Ada Codău.
Detalii despre eveniment ne oferă conf. univ. dr. Raluca Petre, în dialog cu Laurențiu Despina:
***
Mihai Coman este profesor universitar doctor la Școala Doctorală de Științe ale Comunicării din cadrul Universității din București.
Are o bogată activitate științifică, publicând, de-a lungul anilor, o serie de lucrări de referință în domeniu. Printre acestea se numără volumul „Manual de jurnalism” (Polirom, 1997, 2001, 2009), pe care l-a coordonat, şi „Introducere în sistemul mass-media” (Polirom, 1999, 2004, 2007, 2016). Pe lângă acestea, la Editura Polirom a mai publicat volumele „Mass media, mit şi ritual. O perspectivă antropologică” (2003), „Mass media în România post-comunistă” (2003), „Introducere în antropologia culturală. Mitul şi ritul” (2008) şi „Mass-media, religie, spațiu public” (2020). Mihai Coman este, de altfel, creator al seriei „Collegium. Media” şi al colecției „Media. Studii şi eseuri” ale Editurii Polirom.
Profesorul Mihai Coman a pus bazele cadrului teoretic al antropologiei mass-media, publicând diverse studii în reviste şi volume colective apărute în străinătate. Ca o sinteză a acestor cercetări, a publicat lucrările „Pour une anthropologie des medias” (Presses Universitaires de Grenoble, 2003) şi „Media Anthropology”, aceasta din urmă în colaborare cu Eric W. Rothenbuhler, Sage, 2005.
În 2009, Mihai Coman a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, iar în 2015, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța.