Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA: Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic la Sulina

Festivalul scrumbiei albastre este unul din puținele evenimente de tradiție care adună în singurul oraș din Delta Dunării ansambluri folclorice și artiști din localitățile rezervației, oaspeții fiind invitați să deguste preparate din pește, dar și tradiționalii mici.

TULCEA: Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic la Sulina

Publicat de Doina Sirbu, 3 mai 2025, 14:29

Sute de persoane au participat, vineri, la Sulina, la Festivalul scrumbiei albastre, turiștii fiind încântați de eveniment, în ciuda zgomotelor auzite în noaptea precedentă din Ucraina, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, atac care nu a mai fost anunțat prin sistemul RO-ALERT.

Organizat de Primăria orașului Sulina și Casa de cultură, Festivalul scrumbiei albastre este unul din puținele evenimente de tradiție care adună în singurul oraș din Delta Dunării ansambluri folclorice și artiști din localitățile rezervației, oaspeții fiind invitați să deguste preparate din pește, dar și tradiționalii mici.

‘Scrumbiile sunt albastre, dar acum sunt bine prăjite, pe plită. Cu pescuitul la scrumbie – când e mai bine, când mai prost. Pentru festival, avem circa 400 de bucăți. Anul trecut, a fost mai puțină lume, pentru că nu a fost weekendul ăsta liber. Anul acesta o să rămânem fără scrumbii’, a declarat pentru AGERPRES Dan Titu, pescar comercial în Sulina.

O scrumbie a costat 25 de lei, un mic 5 lei, iar pentru o prăjitură făcută după rețete locale turiștii au scos din buzunar 16 lei, participanții la eveniment bucurându-se, în ciuda faptului că în noaptea precedentă în Sulina s-au auzit zgomotele unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, iar clădirile din oraș au reacționat ca la un cutremur.

‘Noi am venit aici pentru că am constatat că foarte puțini dintre ei au fost în localități din Deltă. Da, este un pic de risc, dar până la urmă și riscul face parte din plăcerea de a călători. Nu ne-am gândit că ar fi periculos. Recomand tuturor să vină! Sulina are foarte multe de oferit’, a afirmat organizatorul unei excursii 4 x 4, Viorel Bordianu din Constanța.

Pasionat de natură și de mașini, constănțeanul face parte dintr-un grup cu pasiuni similare, membrii acestuia organizând periodic evenimente în zone izolate și pitorești din România.

‘Eu anul trecut am organizat un eveniment similar în Maramureș. Am văzut o zonă minunată. Din păcate, sate parțial părăsite. Am fost la pădurea Letea, la Periprava, un loc în care simți o apăsare aparte pe care o simți și la noi, la Sighet, la Memorialul Durerii sau în orice loc în care s-au întâmplat atrocități de genul acesta împotriva unor oameni simpli. Am avut parte de un prânz extraordinar la Cardon. Apoi, am fost la Sfântu Gheorghe, am vizitat plaja, am fost în port, am vorbit cu localnicii și ne-am întors la Sulina pentru Festivalul scrumbiei. Duminică vom pleca din Sulina, iar până atunci vizităm Delta cu bărcile. Suntem împreună cu familiile, cu copiii și încercăm să simțim locurile respective, orice obicei interesant din zona respectivă’, a afirmat Călin Tuns din Baia Mare, participant la excursia overland organizată zilele acestea în Deltă.

În ciuda războiului din Ucraina care se resimte în Delta românească, pentru restaurantele din orașul Sulina minivacanța de 1 mai a însemnat redeschiderea sezonului turistic, principala problemă a agenților economici din zonă – lipsa forței de muncă – având o rezolvare în personalul din statele extracomunitare.

‘Sezonul acesta avem un concept nou. Avem un meniu mediteranean și încerc să înglobez preparate din Turcia, din zona Balcanilor, ceva de la ucraineni, de la ruși, în speță preparatele noastre deltaice. Toate aceste influențe se împacă foarte bine. Avem și micile noastre adiții, cum ar fi adana kebab făcută în casă, hamsiile turcești făcute la tigaie cu mălai, avem preparate grecești. Nu aș putea spune că s-a diminuat fluxul de turiști. Noi în continuare avem activitate, dar faptul că auzim seara bubuituri și faptul că ne tremură geamurile e posibil să ne afecteze. Avem angajați din Asia, iar eu sunt bucătarul’, a precizat administratorul unui restaurant din orașul Sulina, Vlad Vătămănescu.

Luna trecută, turiștii care au vrut vacanțe active în Deltă nu s-au lăsat așteptați în orașul Sulina.

‘Am lucrat anul acesta în aprilie cât n-am lucrat în 2019. Sigur că războiul afectează turismul la nivel de agenții mari, ca percepție, care consideră România o zonă de risc, dar în turismul de aventură, unde sunt oameni chiar de 70 de ani care fac singuri cu caiacul Golful Musura, sunt oameni hârșâiți. Suntem țară NATO, membră a Uniunii Europene. Turiștii reacționează foarte decent atunci când știu la ce să se aștepte. Da, lângă noi este un război, dar războiul este dincolo de graniță. La noi (în Sulina – n.r.), faleza e plină și mai ales străinii care vin își asumă, știu, întreabă ce-i acolo și le spunem ‘da, ați auzit, sigur se întâmplă’. Este o ofensivă mai puternică acum, dar turismul merge mai departe’, a afirmat organizatorul de excursii în Deltă cu caiacul și bicicleta, Călin Ene.

El opinează că anul acesta va înregistra o creștere cu cel puțin 20% a turismului de incoming.

‘Pentru prima dată după mulți ani, am două grupuri mari de turiști din Israel. Pentru turism, lunile mai, iunie și septembrie sunt deja încărcate’, a mai spus Călin Ene.

Turiștii care au ajuns în Sulina, în minivacanța de 1 mai, au testat deja apa Mării Negre.

‘Apa este un pic rece, dar având în vedere că sunt obișnuit, e în regulă. Este prima oară când fac baie de 2 mai și e prima oară când vin la Sulina. Am aflat că ar fi una din puținele plaje sălbatice’, a declarat Alexandru Isac din București, înainte de a intra din nou în apa mării. Și fiul lui, Radu, a făcut baie, iar lui i-au plăcut mâncarea și faptul că la Sulina au putut vedea și Delta și Marea Neagră.

‘A fost ok ca experiență. Nu știu însă dacă mai revin. Pe plajă, de exemplu, terasa era plină, dar restaurantul a fost închis. Am vrut să ne comandăm ceva și nu s-a putut. E neașteptat. Mi-a plăcut plimbarea cu vaporul, marea este frumoasă, dar stăm pe o corabie veche. A fost o primă experiență. Nu știu dacă mai revin’, a susținut și Anca Isac din București.

Farul vechi din orașul Sulina s-a redeschis vizitatorilor, iar experiența le arată oaspeților o altă față a orașului.

‘Sunt pentru prima dată în Sulina. Este o expoziție interesantă. Am aflat o mulțime de lucruri noi și recunosc eram complet ignorant. Mi-a lăsat un gust un pic amar vis-a-vis de felul în care arată acum lucrurile în raport cu ceea ce am citit că a existat aici în urmă cu peste 100 de ani. Orașul este liniștit, potrivit pentru genul de turism pe care îl căutăm noi. Sunt însă lucruri de îmbunătățit vis-a-vis de aspectul în general al locului’, a afirmat Anton Grecu din Buzău.

Pentru unele unități de cazare din orașul Sulina, războiul din Ucraina nu a afectat minivacanța de 1 mai.

‘Turismul a mers foarte bine, mai bine decât mă așteptam. Avem 80 de turiști cazați și suntem la capacitate maximă. Este prima oară probabil când se întâmplă asta de 1 mai. Războiul din Ucraina se simte de trei ani. Sperăm într-un sezon bun. Din punctul de vedere al rezervărilor, stăm destul de bine la ora asta. Iulie și august sunt aproape epuizate. Septembrie este pe cale să se epuizeze. Probabil că luna iunie va scârțâi un pic, pentru că atunci va începe vacanța mare. Luna mai în schimb s-a dat foarte bine’, a afirmat administratorul unei pensiuni din orașul Sulina, Mihai Scarlat.

El a precizat că anul acesta nu a mărit tarifele practicate, pentru a-i atrage pe români la Sulina.

‘Și noi, din păcate, utilizăm, ca mai toți agenții turistici, forță de muncă din Asia. Anul acesta avem, de exemplu, angajați din Pakistan. Anul trecut, am lucrat cu muncitori din Nepal. Pentru mine, e trist că nu pot să găsesc personal din România. Sulina merită mai mult, mai multă atenție, mai multă susținere. Nu mergem doar pe ideea că Sulina este un punct strategic, dar Sulina este un loc turistic care merită susținut, la fel ca toate celelalte destinații de vacanță din țară. Vrem ca românii să își facă vacanțele în România’, a subliniat Mihai Scarlat.

Tabăra din Sulina este deocamdată închisă, însă în spatele porților cineva tunde gazonul, semn că urmează să se redeschidă.

Sulina va găzdui luna aceasta Festivalul piraților, un eveniment care va aduce în orașul dintre Deltă și Marea Neagră vedete ale muzicii românești și internaționale, iar sărbătorile vor continua în timpul sezonului estival.

Sursă: AGERPRES

 

BEJ Constanța a suplimentat numărul buletinelor de vot în mai multe secții de pe litoral
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 20:12

BEJ Constanța a suplimentat numărul buletinelor de vot în mai multe secții de pe litoral

Având în vedere numărul mare de persoane care se află în stațiunile de la Marea Neagră la finalul săptămânii, Biroul Electoral Județean...

BEJ Constanța a suplimentat numărul buletinelor de vot în mai multe secții de pe litoral
CONSTANȚA: Sursa mirosului persistent de produse petroliere din oraș, neidentificată
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:43

CONSTANȚA: Sursa mirosului persistent de produse petroliere din oraș, neidentificată

Autorităţile sunt în alertă după ce în municipiul Constanţa persistă, de câteva zile, un miros de produse petroliere, situaţie reclamată...

CONSTANȚA: Sursa mirosului persistent de produse petroliere din oraș, neidentificată
Județul CONSTANȚA: Program prelungit pentru eliberarea actelor de identitate
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:26

Județul CONSTANȚA: Program prelungit pentru eliberarea actelor de identitate

În contextul desfășurării alegerilor pentru Președintele României, turul I în data de 4 mai 2025 și turul II în data de 18 mai 2025, pentru...

Județul CONSTANȚA: Program prelungit pentru eliberarea actelor de identitate
alegeri, vot - foto - Reuters
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 17:35

Prezidențiale2025/ MAE: Nu există niciun element real care ar putea să împiedice participarea cetățenilor români la vot

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, sâmbătă, că în cadrul Biroului electoral pentru secțiile de vot din străinătate sunt reprezentanți...

Prezidențiale2025/ MAE: Nu există niciun element real care ar putea să împiedice participarea cetățenilor români la vot
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 16:42

Prezidențiale2025/ Conducerea AEP – întâlnire cu observatorii internaționali de la alegeri

Președintele și vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Zsombor Vajda, respectiv Cosmin-Gabriel Popp, s-au întâlnit sâmbătă cu...

Prezidențiale2025/ Conducerea AEP – întâlnire cu observatorii internaționali de la alegeri
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 16:38

3 mai – Ziua mondială a libertății presei (ONU)

”Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media” (‘Reporting in...

3 mai – Ziua mondială a libertății presei (ONU)
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 16:24

Polițiștii au acționat în Mamaia și zona de sud a litoralului. Ce au descoperit în urma controalelor

În noaptea de 2 spre 3 mai a.c., polițiști rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au desfășurat o acțiune de...

Polițiștii au acționat în Mamaia și zona de sud a litoralului. Ce au descoperit în urma controalelor
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 14:58

CERNAVODĂ: Apel umanitar pentru două campioane care au rămas fără casă în urma unui incendiu

În după-amiaza zilei de vineri, 2 mai, în Cernavodă au ars trei case, iar într-una dintre ele locuiau Carazeanu Antonia-Georgiana (11 ani) și...

CERNAVODĂ: Apel umanitar pentru două campioane care au rămas fără casă în urma unui incendiu