AUDIO: DIALOGURI LA ZI | Educație pentru viitor sau doar pentru note? Învățământul românesc, analizat de profesori și elevi constănțeni
Sorin Mihai, inspector șef al Inspectoratului Școlar Județean Constanța și Ionescu Ioan, elev clasa a X-a la Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, ambasador al programului "Save", de prevenire a consumului de droguri în scoli.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 martie 2025, 16:06
Pregătiți pentru piața muncii sau doar pentru examene? Aceasta este tema pe care Mihaela Andrei o va aborda astăzi în emisiunea „Dialoguri la zi”.
An de an, profesori, pedagogi, părinți și factori de decizie discută despre schimbările care ar putea face învățământul românesc mai eficient și mai prietenos cu elevii. S-a dorit și s-a acționat pentru simplificarea programelor, pentru lecții cu mai mult caracter practic, pentru abordarea unor modele interactive de predare, care să trezească interesul copiilor, și o logistică modernă în pas cu vremurile.
Dezvoltarea creativității în detrimentul memorării mecanice, sisteme de evaluare mai stimulative pentru elevi, adaptarea educației la cerințele pieței și ale vieții, în ultimă instanță, sunt și vor rămâne încă mult timp probleme de mare actualitate în școala românească. În plus, disciplina și un mediu securizant, o relație deschisă, bazată pe încredere și respect reciproc, între catedră și bancă, dar și condițiile materiale în care se desfășoară orele de curs constituie aspecte la fel de importante pentru actul didactic.
Ce spun profesorii? Și ce spun elevii lor? Cum explicăm existența rezultatelor școlare la superlativ și analfabetismul funcțional în cote alarmante ca produse ale aceluiași sistem? Ce ne place și ce nu ne place la școala de astăzi?
Primim răspunsuri în emisiunea „Dialoguri la zi” de astăzi, de la invitații Mihaelei Andrei, Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța și Ionescu Ioan, elev clasa a X-a la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, ambasador al programului „Save”, de prevenire a consumului de droguri în scoli.