TULCEA: Pop-Up Week se încheie cu un târg al organizaţiilor neguvernamentale
Universitatea Ovidius Constanţa şi Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 își prezintă ofertele la evenimentul „Oportunităţi de voluntariat pentru tineri”.

Publicat de Adina Sîrbu, 10 martie 2025, 11:14
Casa Tineretului din Tulcea va găzdui luni, începând cu ora 16.00, un târg al organizaţiilor de voluntariat, derulat în cadrul „Pop-Up Week”, activitate finanţată de British Council şi desfăşurată în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Tineret, în programul naţional „Youth Connect for Ukraine”.
Reprezentanta Fundaţiei Judeţene pentru Tineret (FJT), Silvia Alexe, a declarat că, la Tulcea, programul naţional a început în urmă cu două săptămâni cu un curs de antreprenoriat pentru cei aproximativ 30 de participanţi români şi ucraineni şi a continuat cu sesiuni de informare şi activităţi practice pe tema legate de protecţia mediului şi drepturile elevilor.
„Cel mai mare eveniment şi sperăm noi cu cel mai mare număr de participanţi va fi luni. Avem un eveniment care se numeşte ‹Oportunităţi de voluntariat pentru tineri› şi am invitat mai multe organizaţii neguvernamentale din oraş, cât şi Universitatea Ovidius din Constanţa şi Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, care vin să-şi prezinte ofertele pentru tineri la nivel local şi regional”, a afirmat Silvia Alexe.
Printre activităţile desfăşurate în ultima săptămână au fost seri de film, teatru, karaoke, maratoane de boardgames sau jocuri de societate, cursuri de yoga, dar şi sesiuni de terapie.
„Tinerii nu reuşesc să-şi exprime emoţiile. Nu înţeleg cu cine trebuie să vorbească atunci când nu pot să-şi gestioneze emoţiile şi din acest motiv trebuie să insistăm asupra acestui lucru şi să-i ajutăm să depăşească anumite temeri, emoţii. Vorbim despre bullying, discriminare, lucruri cu care se confruntă adolescenţii în general, nu doar despre război. Vorbim inclusiv despre tehnologie, dezinformare. Toate aceste lucruri duc spre decizii greşite pe care tinerii le pot lua”, a mai spus reprezentanta FJT.
La rândul lui, unul dintre participanţii la activităţile derulate în „Pop-Up Week”, Sebastian Mahu, în vârstă de 17 ani, a afirmat că face voluntariat de mai mult timp în cadrul unor asociaţii din municipiu şi a constatat că oferta organizaţiilor este „un start bun”, dar trebuie replicată în mediul rural.
„Deşi sunt destul de multe activităţi la care am participat, simt că am un privilegiu să fiu în aceste acţiuni şi nu cred că această experienţă este împărtăşită de multe persoane. Consider că mediul rural la noi are nevoie de dezvoltare şi acolo ar trebui nu neapărat organizaţii noi, cât organizaţiile care sunt aici să primească suficiente fonduri pentru a merge în mediul rural şi să se stabilizeze şi acolo cu centre”, a menţionat Sebastian Mahu.
Programul „Youth Connect for Ukraine” se va încheia la Tulcea la finalul acestei luni, până atunci participanţii urmând să se implice în diverse iniţiative comunitare în municipiu.
Sursă: AGERPRES