TULCEA: Șeful Asociației pentru Turism Rural a fost trimis în judecată de către DNA
Dosarul a fost instrumentat de DNA Constanța.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 martie 2025, 15:20
Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a președintelui Asociației Naționale pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea.
Acesta este acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.
Tot în acest dosar, Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea este acuzată de folosirea sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.
Tot în acest dosar au mai fost deferite justiției două persoane fizice fără calitate specială, acestea fiind suspectate de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:
„La data de 24 februarie 2020, cu ocazia verificării cheltuielilor raportate în cadrul proiectului „Silc Road Local Culture – SILC”, inculpata Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea (A.N.T.R.E.C. – Filiala Tulcea) prin intermediul președintelui asociației, inculpatul G.S., ar fi prezentat Direcției Control din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației documente și declarații false, inexacte sau incomplete (contracte, facturi, declarații etc.), având ca rezultat reținerea pe nedrept a sumei de 222.000 de lei, ce constituie prejudiciu bugetului Uniunii Europene.
Proiectul denumit „SILC ROAD LOCAL CULTURE”, finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014 – 2020, s-a concentrat pe rețeaua culturală a Drumului Mătăsii în regiunea Bazinului Mării Negre. Scopul principal al proiectului a fost de a analiza oportunitățile de turism cultural neexploatate în zonele de studiu ale proiectului și de a identifica perspectivele creării de noi rețele antreprenoriale turistice bazate pe moștenirea culturală.
Totodată, în perioada martie 2019 – februarie 2020, inculpata Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea (A.N.T.R.E.C. – Filiala Tulcea) prin intermediul președintelui asociației, inculpatul G.S., ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația fondurilor europene obținute în cadrul proiectului menționat anterior, prin cheltuirea în alte scopuri a sumelor de bani aflate în cont, respectiv la plata unor salarii, achiziționarea unor bilete de avion și retragerea în numerar de la bancomat fără o justificare a sumei de 65.000 de lei, producând astfel un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în sumă de 21.806 euro.
În contextul menționat mai sus, inculpata Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural – Filiala Tulcea (A.N.T.R.E.C. – Filiala Tulcea) și președintele asociației, inculpatul G.S. ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți doi inculpați, care ar fi întocmit și semnat diverse contracte și facturi folosite pentru obținerea pe nedrept a fondurilor europene.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.279 de euro.
În cauză, s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei patru inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție“.